У Рівненській ОДА відбувся семінар щодо безпечного харчування у школах
опубліковано 07 листопада 2019 року о 10:13

Про дотримання гігієнічних норм, новий підхід до харчування та рекомендації щодо паспорта харчоблоку – такі теми обговорили на семінарі в Рівненській ОДА. Участь у навчанні взяли фахівці з районних управлінь освіти, а також спеціалісти Держпродспоживслужби.

«Недобросовісний підхід до організації шкільного харчування буде змінюватися. Це позиція як Уряду, так і Рівненської ОДА. Сьогоднішній семінар – це початок великого процесу, який має об’єднати нас для вирішення питання загальноукраїнського масштабу. Тільки за рік понад 600 випадків харчових отруєнь в школах і дитсадках України», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

На Рівненщині цьогоріч відсутні випадки харчових отруєнь в навчальних закладах, проте вони були в попередніх роках. Так, за 2016-2018 роки зареєстровано 8 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 90 дітей. Причинами спалахів найчастіше були – порушення санітарно-гігієнічного режиму та технології приготування їжі.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області розробили проект Паспорту харчоблоку, який рекомендують для розповсюдження серед шкіл. При заповненні паспорту, кожен керівник закладу побачить ризики щодо санітарно-гігієнічних вимог до харчоблоку та зможе передбачити заходи для їх мінімізації. «Рекомендуємо використання паспорта харчоблоку для усіх закладів освіти, тим самим налагодити постійний та системний контроль за виконанням харчового законодавства», - зазначив начальник ГУ Держпродспоживслужби Володимир Лазарчук.

Про мультипрофільне харчування у Володимирецькому колегіумі розповів директор закладу Анатолій Остапенко. Він поділився позитивним досвідом запровадження двох меню на вибір для учнів: «Ми хочемо, щоб у шкільних їдальнях харчувалися усі діти, а батьки були спокійні за якість і безпечність страв. Зокрема, ми приділили увагу якості води, встановили в харчоблоці фільтр для очистки. Щодо ще однієї інновації – ми повністю виключили готівкові розрахунки за обіди. Працюємо в електронному форматі».

Фото зі шкільної їдальні Володимирецького колегіуму 

«На Рівненщині 162 тисячі дітей загальної середньої освіти і понад 40 тисяч дошкільнят. Тож ми маємо забезпечити процес харчування на високому рівні для усіх. Головне завдання – працювати системно над покращенням якості організації харчування», - зазначає начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорій Таргонський.

Під час навчання учасники розглянули питання щодо зменшення ризиків виникнення випадків гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь у закладах освіти. Присутні обговорили важливість програми НАССР, яка відповідає за забезпечення закупівлі продуктів лише в операторів ринку, що відповідають вимогам харчового законодавства.

Фото зі шкільної їдальні Володимирецького колегіуму

«Дотримання гігієнічних вимог має нести першочерговий характер. Важливо дбати про дотримання вимог приготування, температурний рижим, безпечність харчових продуктів, чистоту поверхні, посуду і приміщень», - зазначає заступник начальника управління державного контролю Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області Анатолій Голубовський.