У Радивилівський інклюзивно-ресурсний центр придбали сучасне реабілітаційне обладнання
опубліковано 04 грудня 2020 року о 12:00

Тренажери, ортопедичні пристрої, реабілітаційні бруси – технічний асортимент зали лікувальної фізкультури Радивилівського інклюзивно-ресурсного центру вдалося суттєво розширити. Це зробили завдяки участі у щорічному обласного конкурсі проєктів розвитку територіальних громад.




Ініціативу Радивилівської міської ради про участь у конкурсі проєктів підтримали сусідні Крупецька й Козинська територіальні громади. Таким чином реалізували договір міжмуніципального співробітництва у сфері поліпшення умов дітям з особливими освітніми потребами у сфері дошкільної та загальної середньої освіти.




За підсумками реалізованого проєкту, у Радивилівському інклюзивно-ресурсному центрі створено багатофункціональні зони розвитку. Зокрема, в залі лікувальної фізкультури зроблено поточний ремонт, встановлено нові віконні блоки, замінено покриття підлоги, проведено оздоблювальні роботи внутрішніх стін.



Щоб простір для реабілітації та соціальної адаптації діток Радивилівщини з особливими потребами був максимально комфортним та оснащеним високоефективним обладнанням, проєкт отримав фінансування з обласного бюджету на суму майже 200 000 гривень. З місцевого бюджету Радивилівської громади на закупівлю обладнання у лікувально-фізкультурний кабінет було спрямовано 98 932 гривень, ще 35 265 гривень надала Крупецька та 22 012 гривень – Козинська громади.




У центрі педагогічно-корекційна підтримка дітям з інвалідністю надається на безоплатній основі. ІРЦ відвідують діти з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років, які проживають на території Радивилівської, Крупецької та Козинської громад.



Радивилівський міський голова Микола Карапетян та голова Крупецької громади Віталій Мошкун відвідали інклюзивно-ресурсний центр, щоб разом із педагогами, вихованцями та їхніми батьками оцінити функціональні якості придбаного обладнання.




«Спільно з сусідніми територіальними громадами зроблено важливу роботу. Щоб навчати і адаптувати дітей в соціумі, проводити їх ефективну реабілітацію, фахівцям нашого інклюзивно-ресурсного центру необхідне було сучасне розвиваюче обладнання. У роботі нашої міської ради пріоритетним напрямком завжди була і є турбота про підростаюче покоління», - зауважив Микола Карапетян.




Радивилівський ІРЦ розпочав свою роботу в лютому 2019-го, і за цей час, як говорять місцеві жителі, став ефективним реабілітаційним простором. Тут діти з проблемами здоров’я щодня отримують якісний фаховий супровід.



«Комусь потрібно попрацювати над розвитком емоційно-вольових, комунікаційних навичок, вдосконалити мовлення. На заняття в центр приходить близько двох десятків особливих діток. Ці діти є дуже чутливими до реалій сучасного життя, і саме всестороння допомога, належний педагогічний супровід дасть їм можливість краще адаптуватися в соціумі», - підкреслила директор ІРЦ Наталія Кошельник.




Завдяки широкому функціональному спектру нового обладнання, лікувальний ефект корекційної роботи з вихованцями, в яких діагностовано складні захворювання опорно-рухового апарату, зростає в рази. Такі обнадійливі прогнози для багатьох родин, де зростають дітки з подібними проблемами здоров’я, зробив вчитель-реабілітолог Ігор Мирончук.




Він зауважив, що, наприклад, придбаний в рамках проєкту ортопедичний пристрій ACTIVALL призначений для інтенсивних занять з тими, в кого діагностовано неповний параліч нижніх кінцівок. Реабілітаційний тренажер «InterAtletika» дозволяє залишатися в русі дітям, які потребують активності при обмежених фізичних можливостях. А бруси універсальні будуть застосовуватися для навчання ходьбі під час реабілітації хворих на ДЦП та дітей із хворобами опорно-рухового апарату.


Нагадаємо, загалом у 2020 році 25 проєктів громад області отримали 2,9 млн грн. Гроші спрямували на співфінансування їхніх ініціатив. Загалом у рамках конкурсу втілено у життя 133 проєкти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux