У п’яти громадах Рівненщини стартує проєкт для збільшення патронатних сімей
опубліковано 12 квітня 2024 року о 12:25

П’ять громад Рівненської області візьмуть участь у загальнонаціональному проєкті ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це Гощанська, Рівненська, Костопільська, Радивилівська та Вараська.

Напередодні відбулася офіційна презентація проєкту.

«На Рівненщині щороку понад 200 дітей через складні життєві обставини потребують тимчасового влаштування. Проте навіть короткочасне вилучення із сім’ї шкодить її розвитку. Патронат – це послуга, завдяки якій діти потрапляють не до закладів, а у родину. Маю надію, що у результаті проєкту кількість патронатних сімей у Рівненській області подвоїться», - зазначив начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль.

Нині на Рівненщині діють 6 патронатних сімей. Проєкт має популяризувати цю соціальну послугу та збільшити чисельність патронатних вихователів.

Як розповіла представниця проєкту Жанна Петрочко, громади-учасниці матимуть матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку. Експерти проєкту будуть проводити навчання, аби підвищити професійну компетентність спеціалістів служб у справах дітей, соціальних фахівців, психологів, членів міждисциплінарних команд. Також громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату.

Самі сім’ї, які захочуть стати патронатними, отримають соціальний та психологічний супровід, підтримку міждисциплінарної команди. Передбачені умови для надання благодійної допомоги в облаштуванні кімнат для влаштованих до патронатної сім’ї дітей.

До слова, у 2024 році розмір грошового забезпечення для патронатного вихователя в місяць становить п'ять прожиткових мінімумів, тобто близько 15 000 гривень. Також виплачується допомога на кожну дитину відповідно до віку та наявності інвалідності. Крім того, до моменту отримання держаної соціальної допомоги, патронатному вихователю виплачується повортна фінансова допомога.

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» розрахований на півтора року. Планується, що за цей час кількість патронатних сімей в Україні зросте вдвічі.

Довідка

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» реалізують спільно Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Партнерство «Кожній дитині», Мінсоцполітики, Національна соціальна сервісна служба України, Координаційний центр із розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки ЄС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux