У багатоквартирному будинку Рівного скоротили споживання енергії на 46,3%.
опубліковано 10 листопада 2023 року о 14:29

Рівненське ОСББ «М. Хвильового 6А» під час повномасштабної війни реалізувало енергоефективний проєкт. Термомодернізувати власне житло ОСББ вирішили ще у 2021 році. Тоді й подали заявку до Фонду енергоефективності. Роботи сповільнило повномасштабне вторгнення. Та, щойно це стало можливо, роботи продовжили, розповідають у Фонд енергоефективності .

«Ми створили ОСББ 2020 року, коли у місті реорганізовували ЖЕКи, – розповідає голова ОСББ Наталія Любчик. – Тоді у нашій двоповерхівці була утеплена одна квартира, цікавилися можливостями покращити умови життя й інші мешканці. Вирішили приєднатися до програми «Енергодім». Адже розуміли, що клаптикове утеплення – не вихід, що для досягнення бажаного результату потрібен саме комплексний підхід».

У межах комплексного пакету заходів у будинку виконали комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін, горища, а також даху, замінили зовнішні двері та облаштували тамбури зовнішнього входу, замінили віконні блоки у місцях загального користування та у квартирах, модернізували та облаштували систему освітлення у місцях загального користування та систему вентиляції зі встановленням рекуператорів.

Загальна вартість проєкту склала 2,1 млн грн, з яких 1,1 млн грн – грант, виплачений Фондом енергоефективності, ще частину коштів компенсувало місто. Власний внесок співвласників будинку — 400 тис. грн.

Заощадження після проведених робіт: Скорочення споживання енергії – 46,3%. Річна економія коштів на потреби опалення всього будинку – 96,15 тис. грн. У середньому річна економія коштів на потреби опалення однієї квартири (площа – 60 м²) – 10 500 грн.

Річне скорочення викидів СО2 – 13,3 т/рік.

«Звичайно, внаслідок війни проєкт трохи здорожчав, та всі мешканці прагнули завершити розпочате, тому активно долучилися до дофінансування необхідних 20% власного внеску – загальна сума становить 400 тис. грн, – коментує Наталія Петрівна Любчик. – 30% ми отримали як компенсацію у межах міської програми «Енергодім – Рівне». Завершили реалізовувати проєкт у листопаді минулого року і вже відчули результат: скорочення споживання енергії на понад 40%, а головне – підвищення рівня комфорту».

Загалом ОСББ Рівненщини подали 32 проєкти на участь у Програмі «Енергодім», з них 20 вже повністю або частково завершені, 12 – в роботі. Наразі Фонд приймає заявки на участь у Програмі за спрощеним варіантом пакету «А», який має один обов’язковий захід — встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux