Торік СБУ заблокувала в соцмережах тисячі спільнот і ботоферм, які працювали на Росію
опубліковано 09 березня 2021 року о 15:11

 У складі спецслужб РФ діють підрозділи, які ведуть підривну інформаційну війну в Україні. Лише за минулий рік СБУ заблокувала 2,5 тисячі спільнот у соцмережах з мільйонною аудиторією та понад 20 ботоферм з потужністю більш ніж 60 тисяч акаунтів, нейтралізовано понад 600 кібератак на ресурси органів державної влади. Усі ці дії координувалися із Росії.




Про це заявив начальник управління департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм».




 «У складі спецслужб РФ, як і в складі багатьох інших спецслужб іноземних держав, діють спеціальні підрозділи, безпосереднім функціональним завданням яких є створення сталих позицій впливу в інформаційному просторі, проведення інформаційних операцій, спеціальних інформаційних акцій, в тому числі підривних та деструктивних. Щобільше, є визначені підрозділи, спеціалізація яких конкретно – Україна. Тобто, це їхня робота, люди отримують за це заробітну плату, люди отримують відповідне фінансування, інші засоби – державні та формально недержавні, інформаційні та медіа-ресурси. За цю роботу вони відповідають та звітують», - розповів Ілля Вітюк.





Також він додав, що було оголошено про підозри певним блогерам та організаторам Telegram-каналів за статтею 111 «Державна зрада» та 161 «Порушення рівноправності громадян». Ілля Вітюк заявив про зростання інформаційної агресії з боку підрозділів спецслужб РФ.




У свою чергу, заступник керівника Офісу Президента Юрій Костюк розповів про розробку Стратегії інформаційної безпеки.




«У вересні минулого року Президентом була підписана Стратегія національної безпеки. На основі цього документу мають з'явитися ще 14 більш деталізованих, спеціалізованих документів, стратегій різної безпеки, в тому числі передбачена поява Стратегії інформаційної безпеки. Наразі це важлива історія, яка повинна, на мій погляд, бути зроблена спільно з представниками державних органів, ЗМІ, медіа, тобто людьми, які на цьому добре розуміються», - зазначив Костюк.
«Сьогодні основний виклик, основна задача – знайти золоту середину між свободою слова, її захистом і водночас захистом інформаційної безпеки, коли ми перебуваємо у стадії війни», - додав він.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux