• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Публічних службовців Рівненщини вчили основ вебдоступності
опубліковано 14 червня 2024 року о 14:11

У Рівному відбувся тренінг із основ цифрової доступності. Понад 100 представників державних установ, які створюють контент і адмініструють вебресурси, вчилися створювати цифрові продукти доступними.

Навчання організували з ініціативи Рівненської ОДА за сприяння «Проєкту підтримки Дія», що Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні реалізує за фінансування Швеції.

Вебдоступність – це коли електронним продуктом можуть скористатися усі користувачі. Наприклад, незрячі люди чи люди із порушеннями зору, люди з порушеннями слуху чи когнітивними порушеннями, маломобільні користувачі тощо.

«Цифрова держава – це коли держпослугами можуть користуватись всі українці без винятку. Для цього необхідно створювати безбар’єрний цифровий світ. Тренінг з основ цифрової доступності, так само як освітній серіал «Вебдоступність» на Дія.Освіта, надають знання та навички, що дозволять побудувати інклюзивну країну», - сказала головна спеціалістка управління розвитку цифрових навичок та цифровізації освіти Мінцифри Ярослава Дьо.

За словами заступника голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Терещенко, це навчання допоможе держслужбовцям, представникам органів місцевого самоврядування зосередити увагу саме по вебдоступності, щоб громадяни з інвалідністю, чи люди похилого віку мали такі ж самі можливості до доступу до офіційних ресурсів.

Крім Рівного, тренінги із цифрової доступності для публічних службовців відбудуться також у Дніпрі та Черкасах. Минулого року подібне навчання, за фінансування Японії, також провели у Вінниці, Львові та Полтаві.

«В останні роки уряд здійснив багато змін, що стимулюватимуть державні органи підвищувати вебдоступність їхніх продуктів. Разом з тим, важливо, щоб дерслужбовці знали, як застосовувати нові вимоги вебдоступності на практиці», – сказала спеціалістка з політики цифровізації «Проєкту підтримки Дія» UNDP Оксана Гречко. - Ці знання важливі особливо є в часи війни, коли кількість людей із інвалідністю, на жаль, стрімко зростає».

Нагадаємо, в 2022 році в Україні набув чинності новий державний стандарт із вебдоступності. З липня 2023 року органи влади зобов’язані привести свої цифрові продукти у відповідність до його вимог – Постанови Уряду №757.

У лютому 2023 року також з’явився перший офіційний переклад українською міжнародних настанов з вебдоступності WCAG 2.1, які лягли в основу держстандарту.

Усі рішення здійснила Міністерство цифрової трансформації України за підтримки UNDP в Україні та фінансування Швеції.

Крім того, партнери розробили тематичний освітній серіал «Вебдоступність» для порталу Дія.Освіта.


Оксана Гречко проводить навчання Дмитро Попов читає лекцію Учасники тренінгу спілкуються
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux