Щорічно на Рівненщині фіксують близько 3 тис. нових випадків захворювання на рак
опубліковано 05 лютого 2024 року о 14:37

На сьогодні в Рівненській області зареєстровано майже 30 тисяч осіб із онкопатологіями. Кожного року фіксують до 3 тис. нових випадків. Про це говорили під час брифінгу в Рівненській ОДА.

Спікери: заступниця директора з розвитку медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА Олена Гандзюк та генеральний  директор ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ», Головний державний санітарний лікар області Роман Сафонов.

Модерував - в.о. директора Департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Корольчук.

«Онкологія - друга за кількістю серед причин смертності в Україні. За останні два десятиліття рівень онкозахворюваності в Рівненській області зріс на 37%. Найпоширеніші випадки раку молочної залози, шкіри, легенів, шлунку, шийки матки та печінки», - зазначила Олена Гандзюк.

Одним із чинників успішного лікування раку є раннє виявлення. Тобто, одна з порад спеціалістів - частіше проходити обстеження у лікаря, особливо особам із груп ризику.

Для прикладу, раннє виявлення та оперативне втручання у випадку раку шкіри зменшує ризик рецидиву захворювання на 90%.

«Основними факторами ризику захворюваності є спадковість, вживання алкоголю та куріння, ожиріння, малорухливий спосіб життя, часті вірусні захворювання (герпес, гепатит), хронічні запальні процеси, тривала дія ультрафіолету та екологічні чинники. Більше 30% випадків раку можна запобігти, уникаючи цих факторів», - сказав Роман Сафонов. 

Під час брифінгу також повідомили, що на цьому тижні, а саме: у вівторок, середу та четвер, на Рівненщині працюватиме виїзна мобільна команда спеціалістів. Це лікар мамолог, онко-гінеколог, дерматолог та хірург. Вони працюватимуть у селах Кухче Вараського району, Сварицевичі та Вири Сарненського району, де безоплатно перевірятимуть людей, що входять до груп ризику.

Для отримання додаткової інформації можна звернутися до Департаменту соціальної політики Рівненської ОДА за номером гарячої телефонної лінії (0362) 63-36-01. Також можна звернутися до Центрів надання адміністративних послуг або районних  чи міських Управлінь соціального захисту населення.

Що відбувається зараз із лікуванням онкозахворювань в Україні, розповів у колонці «Українській правді» Міністр охорони здоров'я Олег Ляшко.

На фото - заступниця директора з розвитку медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА О.Гандзюк,  генеральний  директор ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ», Головний державний санітарний лікар області Р.Сафонов, радник голови ОДА С.Татаренко
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux