Рівненська ОДА: головне на брифінгу за 4 грудня. ВІДЕО
опубліковано 04 грудня 2020 року о 16:30

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін та начальник обласного управління охорони здоров'я Олег Вівсянник відповіли на актуальні запитання, що стосуються захворюваності на COVID-19 та заходів з протидії коронавірусу, життєдіяльності Рівненщини в умовах пандемії.

Модерувала брифінг прессекретарка голови ОДА Зоряна Жильчук.

  • Для надання допомоги хворим на COVID-19 на Рівненщині на первинній ланці медико-санітарної допомоги залучено 204 амбулаторії, понад 620 фельдшерсько-акушерських пунктів та 700 лікарів. Служба екстреної медичної допомоги: 1400 медичних працівників, 89-91 бригада, які здійснюють більше 500 виїздів на добу для надання медичної допомоги жителям області; щоденно приймається понад 700 викликів. Загалом в області 15 лікувально-профілактичних закладів з фондом понад 1600 ліжок відведені для лікування хворих на коронавірус. Зокрема, 2800 медичних працівників залучені до надання медичної допомоги і працюють в цілодобовому режимі. Забезпеченість кисневими точками складає понад 50%, а завантаженість - близько 40%. НСЗУ здійснює постійне фінансування лікувально-профілактичних закладів області. У медичних закладах є всі необхідні медичні препарати, згідно національного переліку та протоколів надання медичної допомоги. Обласна влада постійно працює над тим, аби кожен пацієнт отримав якісну та кваліфіковану медичну допомогу.
  • Карантин «вихідного дня» скасовано. Малий і середній бізнес працює із дотриманням обмежень «помаранчевої зони» - у будні, і під час вихідних. Обов’язковим є у громадських місцях використання масок, дотримання соціальної дистанції. У разі прийняття Урядом нових обмежень, громадськість буде повідомлено за 7 днів до дати їх упровадження.
  • Введення в Україні «локдауну» та обмежень, пов’язаних з ним, буде визначено після засідання Державної комісії з питань ТЕБ і НС. Про результати буде повідомлено.
  • Сьогоднішня фейкова публікація у ЗМІ щодо, начебто, неготовності медичних закладів області до надання допомоги хворим на COVID – повністю неправдива. Наголошуємо, заклади охорони здоров’я Рівненщини повністю готові до надання медичної допомоги! Наразі аналіз кількості ліжок і кисневих точок показує, що медична система готова до надання якісної та своєчасної допомоги хворим на COVID-19.
  • Медична допомога вагітним з COVID-19 надається двома контрактованими закладами – пологовим відділенням Сарненської ЦРЛ та Дубенським пологовим будинком. В області зафіксовано 218 випадків ураження коронавірусом вагітних жінок, з них 89 – породіллі. Відповідно до норм і протоколів лікування, встановлених МОЗ, обласним управлінням охорони здоров’я чітко побудовані маршрути надання медичної допомоги таким пацієнткам.
  • 2 грудня у Рівненській ОДА проведено нараду з перевізниками щодо питань дотримання карантинних заходів під час здійснення пасажирських перевезень. Наразі обласним управлінням інфраструктури та промисловості готується схема маршрутів руху сільських автобусів через Здолбунів-2, із обов’язковим дотриманням карантинного режиму. Також всі транспорті засоби, які мають на це ліцензію, повністю задіяні у перевезеннях.
  • За результатами електронного голосування 39 проєктів регіонального розвитку набрали понад 30% та включені до переліку переможців попереднього конкурсного відбору. Загальна вартість проєктів-переможців становить 1,4 млрд гривень, очікуваний обсяг фінансування з ДФРР на 2021 рік – 617 млн гривень. Крім того, є 8 перехідних проєктів загальною вартістю 628,4 млн гривень, запитувана сума коштів з ДФРР становить 559 млн гривень. Згідно з вимогами, визначеними законодавством, ОДА був сформований відповідний пакет документів та надісланий до Мінрегіону для розгляду. Остаточний перелік проєктів та сума фінансування будуть відомі після прийняття Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік» та доведеного для області остаточного обсягу фінансування. Також Уряд, за ініціативи Президента, додатково у проєкті бюджету на наступний рік планує збільшити фінансування проєктів з розвитку інфраструктури області.
  • Заборон щодо встановлення новорічної атрибутики немає. Однак, відвідуючи місця скупчення людей, потрібно дотримуватися карантинних вимог.
  • Сімейний лікар, який надає медичну допомогу на первинній ланці, має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта. Зокрема, при недотриманні ним рекомендацій або порушенні внутрішньо лікарняного режиму, за умови, що це не загрожує життю хворого.
  • У режимі реального часу можна проконтролювати і побачити залишки ліків, які є у кожному лікувально-профілактичному закладі. Для цього НСЗУ на своєму сайті та в інтернеті запустила дашборд, який створено на основі даних з ДП «Медичні закупівлі» та Держлікслужби. На сьогодні до нього підключено понад 580 лікувально-профілактичних закладів України.
  • Рівняни та мешканці області мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті. Для вчасного реагування на відмову перевізників у безоплатному проїзді громадянам треба повідомляти на гарячу лінію ОДА – 0 800 500 078.
  • Фахівцями управління Держпраці проводиться перевірка резервного живлення для безперебійного забезпечення роботи закладів охорони здоров’я, що надають стаціонарну медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу. Встановлено, що у Рівненській центральній  міській лікарні генератори в задовільному стані. Окрім того, розглядається питання встановлення додаткового обладнання для збільшення потужності електропостачання в цьому закладі. Стан резервного електропостачання у решті медичних закладів області з’ясовують відповідні служби.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux