Рівненська ОДА: головне на брифінгу за 27 січня. ВІДЕО
опубліковано 27 січня 2021 року о 16:25

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін та начальник обласного управління охорони здоров'я Олег Вівсянник відповіли на актуальні запитання, що стосуються захворюваності на COVID-19 та заходів з протидії коронавірусу, життєдіяльності Рівненщини в умовах пандемії.


Модерував брифінг начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук. 


  • Вакцини проти COVID-19, які невдовзі поступлять на світовий і на український ринок, будуть закуплені за кошти державного бюджету та Світового банку. Вони мають відповідні дозвільні документи і вважаються безпечними. На сьогоднішній день щеплення – це єдиний дієвий метод для попередження захворюваності на COVID-19, а також зниження рівня епідемії шляхом формування стійкого колективного імунітету. Невдовзі з’явиться інформація про кількість доз, а також країну-виробника, яка буде постачати вакцину в Україну. Загалом вкраїні існує близько 4 250 кабінетів щеплень, а також сформовано 400 мобільних бригад. Першу хвилю вакцинації буде проведеноупродовж 5-ти днів. Першими щеплення отримають працівники медичних установ, які надають медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.
  • Упродовж останніх 2 тижнів на застудні хвороби захворіло понад 6 тисяч людей. Загалом вакцинацію від грипу проведено 6 831 особі. Серед вакцинованих – близько 1 200 дітей та 2 800 медичних працівників.
  • Керівником робіт Центрального штабу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій дозволено відкривати додаткові ліжка або додаткові лікувально-профілактичні заклади у випадку, коли завантаженість ліжкового фонду перевищує 50%. На сьогодні ця цифра складає менше 30%. З метою забезпечення необхідної кількості ліжкового фонду Рівненська обласна клінічна лікарня віднесена до лікувально-профілактичних закладів, які можуть надавати медичну допомогу пацієнтам з COVID-19 у разі перевищення порогу.
  • У зв’язку з вчорашнімпогіршення погодних умов вийшла з ладу система водопостачання у двох відділеннях Рівненської обласної клінічної лікарні. Однак, силами господарської служби за кілька годин пошкодження були ліквідовані, робота системи водопостачання та водовідведеннявідновлена.
  • В Україні наразі діють ринок електроенергії та ринок природного газу. Тому споживачі можуть самостійно обирати постачальників енергоносіїв. Перелік ліцензіатів розміщений на сайті державного регулятора НКРЕКП у відповідному розділі. На сайтах енергорозподільних компаній також є перелік інформації щодо постачальників, з якими підписано угоди на розподіл електроенергії. Окрім того, доступний мобільний додаток «Енергетика Онлай», де розміщено необхідну інформацію щодо цін на ринку електроенергії. В області працює компанія ПрАТ «Рівнеобленерго». На сайті даної компанії розміщено ліцензійний реєстр, де можна ознайомитися з повним переліком ліцензіатів. Постачальника можна знайти за юридичною назвою і в розділі «Статус ліценції» перевірити її чинність. Якість газу перевіряє АТ «Рівнегаз».
  • Оцінка землі у Рівненській області відповідно до загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення на сьогодні становить 22 тисячі гривень за гектар ріллі. Так, закон дозволить набувати право власності на земельні ділянки фізичним особам з 1 липня 2021 року у розмірі до 100 га на одну особу. Юридичні особи будуть учасниками ринку земель з 1 січня 2024 року. Тоді ж обмеження з фізичних осіб зніметься, і всі зможуть набувати право власності на землю до 10 тисяч га в одні руки або у власність однієї юридичної особи. Набуття права власності на сільськогосподарські землі іноземцями, можливе лише після проведення всеукраїнського референдуму.
  • В області проходить активний процес децентралізації, нині створено 4 укрупнених райони. Наразі в області територіальним громадам передано більше 90% об’єктів.
  • Станом на 1 січня заробітна плата працівникам освіти Гощанського району виплачена в повному обсязі. Лише п’ять закладів Бабинської територіальної громади несвоєчасно виплатили зароблені кошти. У відділі освіти зазначеної ТГ проінформували, що до кінця січня цю проблему буде вирішено. Також 26 січня проведено позачергове засідання сесії Гощанської територіальної громади, у ході якої вирішено 27 навчальних закладів взяти на баланс ТГ. Заступник керівника Гощанської територіальної громади повідомив, що заробітна плата освітянам буде виплачена до 7 лютого. Наразі в області у 6 громадах ще не створені відповідні органи управління освітою. Це питання на контролі в профільному управлінні ОДА.
  • Сьогодні в Рівненській області проживає 3 620 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вони поділяються на три категорії за відповідними критеріями. Серед них – 882 учасники І категорії, 2094 учасники ІІ категорії та 644 учасники ІІІ категорії. Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» даній категорії громадян передбачені компенсації та пільги. Зокрема, безоплатне придбання ліків за рецептами лікаря, безоплатне позачергове зубопротезування, виплата щорічної допомоги на оздоровлення, пільги у допомозі з тимчасової непрацездатності. Для І категорії учасників ліквідації аварії на ЧАЕС передбаченні пільги, зокрема на санаторно-курортне обслуговування, позачергове забезпечення житлом, 50% знижка за користування житлом, позачергове забезпечення автомобілем осіб з інвалідністю, компенсація 50% вартості продуктів харчування за медичними нормам, безоплатне користування всіма видами міського і приміського транспорту та інші пільги й компенсації.


 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux