Рівненська ОДА: головне на брифінгу за 23 жовтня
опубліковано 23 жовтня 2020 року о 17:10

23 жовтня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг. В.о. голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, заступниця начальника управління охорони здоров'я Олена Гандзюк та голова Рівненської обласної територіальної виборчої комісії Василь Курилас відповідали на запитання, які наразі хвилюють жителів Рівненщини.

Модерував захід в.о. начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Корольчук.

  • Дитячі садочки є комунальною власністю міст. Рішення про їх роботу приймає місцева комісія з питань ТЕБ та НС. У місті Рівному в кількох десятках дитячих садочків розміщенні дільничні виборчі комісії. Під час голосування 25 жовтня буде скупчення людей, тому є потенційна загроза інфікування вірусом COVID-19. Після голосування, ці заклади впродовж дня чи двох не працюватимуть, адже там відбуватиметься процес дезінфікування приміщень. Це допоможе убезпечити працівників, дітей та їх батьків від інфекції. Рівненська ОДА підтримує рішення комісії з питань ТЕБ і НС міста Рівного.
  • Рівненська обласна дитяча лікарня почала приймати пацієнтів на короновірусну хворобу. Медичний заклад став 13-им в обласні, де нині лікують від COVID-19.
    Станом на сьогоднішні прийнято та проліковано 12 дітей із діагнозом COVID-19. В приміщенні закладу є окремий вхід, є можливість розділити потоки людей, також наявні окремі боксовані палати. Усе це дозволить розділити пацієнтів і забезпечить їм розмежування. Заклад продовжить надавати необхідну планову допомогу для дітей і без діагнозу COVID-19.
  • Опорні лікарні Рівненщини отримають кошти на забезпечення киснем пацієнтів з COVID-19. Гроші у розмірі 9 мільйонів гривень надійшли з держбюджету.
    Вчора під час засідання бюджетної комісії Рівненської облради погоджено передачу цієї суми для місцевих бюджетів.
  • Враховуючи епідеміологічний рівень захворювання на COVID, з понеділка, можливо, буде припинений плановий прийом у лікарнях Рівного. У разі прийняття відповідного рішення про це буде повідомлено додатково.
  • Місцеві вибори в Україні вперше відбуваються під час світової пандемії COVID-19.
  • На усіх 996 виборчих дільницях Рівненської області кожен виборець отримає по 4 виборчих бюлетені з виборів: депутатів обласної ради; депутатів районної ради; місцевого голови; депутатів місцевої ради (сільська, селищна, міська). Усі мешканці міст обласного значення (Острог, Дубно, Вараш, Рівне) будуть вперше обирати депутатів відповідних районних рад.
  • Всі гілки влади вживають необхідних заходів для підготовки до голосування 25 жовтня, щоб максимально забезпечити безпеку учасників виборчого процесу. Питанням забезпечення засобами індивідуального захисту членів ДВК - це компетенція органів місцевого самоврядування, на території яких розміщенні виборчі дільниці. Більше мільйона гривень було сконцентровано в місцевих бюджетах на ці потреби. Для роботи виборчих комісій відповідно здійснено закупівлю понад 82 тисяч захисних масок, 52 захисних рукавичок, 1500 літрів дезінфікуючих засобів. Забезпеченість членів виборчих комісій мають і суб’єкти виборчого процесу – політичні партії, що формують виборчі комісії зі своїх членів. З резервного фонду було забезпечено обласну виборчу комісію всім необхідним для роботи та засобами індивідуального захисту.
  • Особи, які знаходяться на самоізоляції чи лікуються амбулаторно, можуть взяти участь у голосуванні, звернувшись з відповідною заявою до виборчої комісії до 20:00 сьогоднішнього дня. На підставі медичної довідки та заяви (якщо документи подані не цим виборцем, а наприклад, сусідом близькою, рідною особою) ДВК будуть формувати витяги із списків виборців, де таким особам забезпечується голосування на самоізоляції за місцем перебування. Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. Застосовується окрема скринька, після кожного відвідування проводиться утилізація засобів захисту.
  • Завтра після 12.00 години дільничні виборчі комісії будуть формувати витяги із списку виборців, в які будуть включати виборців, які мають відмітку «нсп» (нездатний самостійно пересуватися на постійній основі), їх включають у список. Також будуть включати тих осіб, які звернуться з відповідною заявою та нададуть довідку медичної установи чи відповідне підтвердження того, що особа перебуває на самоізоляції або лікується вдома.
  • Щодо особливостей підбиття підсумків. Територіальна виборча комісія, дільнична виборча комісія повинні організувати процес таким чином, щоб щонайменше кожної 4 години відбувалось  провітрювання приміщень, дезінфекція поверхонь, де працюють члени комісії, зміна масок, які рекомендовано носити не більше 4 години, дезінфекція рук. В рамках відведеного часу і для голосування, і для підрахунку голосів це має робитися систематично для того, щоб не наражати учасників виборчого процесу, в тому числі членів комісії, на небезпеку зараження інфекційним захворюванням.
  • Виборчий кодекс України визначає порядок  надання допомоги виборцю, який має певні вади здоров’я, йому може допомогти інший виборець. Але це  потрібно робити з відома присутніх членів комісії та учасників виборчого процесу (спостерігачі, кандидати). Має бути оголошено, що в кабінку для голосування заходить  людина, яка не здатна самостійно зробити вибір. Учасники виборчого процесу з розумінням ставляться до такої ситуації і, в даному випадку, такій особі буде надана стороння допомога іншим виборцем. Але не учасником виборчого процесу чи членом комісії. Єдиний, хто може допомогти, якщо немає інших виборців, –  представник медіа.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux