Рівненщина демонструє кращі практики розвитку профтехосвіти
опубліковано 19 квітня 2023 року о 15:38

До 50% української молоді направити у професійну освіту – таке завдання поставив Міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Завдання ж Рівненської області - дати їм хорошу якісну професію з новими підходами та сучасними викликами.

Про це сьогодні говорили під час престуру з представниками профільного міністерства, обласної влади, освітянами, журналістами та блогерами.

На ключові питання відповідали голова Рівненської ОВА Віталій Коваль, генеральна директорка Директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік.

«На Рівненщині працюють сьогодні, а не чекають завтра. Вже кілька років продовжуємо працювати в напрямку розвитку профтехосвіти. Нам є чим пишатися і є чим поділитися. Ми розуміємо, що це – майбутнє, адже зайняті руки ніколи не опустяться. В області вже працює 31 навчально-практичний центр. А закладів профтехосвіти 19», - розповів начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Таке знайомство з профтехами ініціювало МОН України для того, аби продемонструвати ключові виклики та перемоги реформи. А також показати зміни, які відбулися в закладах, утому числі кращі практики співпраці з бізнесом. Рівненщина стала третьою областю, в якій відбувся такий престур.

«Сьогодні пріоритетними лишаються такі позиції, як навчання дорослого населення, особливо тих людей, які втекли з прифронтової території. Не оминаємо також релоковані підприємства та бізнеси. Продовжуємо оновлювати освітні стандарти та вимоги до навчання. Змінюємо освітній простір. Працюємо над цифровізацією та вдосконаленням іноземної мови», - сказала Ірина Шумік.

Також профільний заступник додала, що профтехосвіті, як подих повітря, зараз необхідно перейти на часткову перекваліфікацію. Це швидкий набір додаткових навичок для покращення, або, іноді, перекваліфікації підприємства. Такий підхід дозволить працювати швидко і вмотивовано.

Престур триватиме впродовж 2 днів. Учасники матимуть змогу відвідати Квасилівський професійний ліцей, Здолбунівське вище професійне училище залізничного транспорту, Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі. Також побачать роботу та оснащення навчально-практичних центрів.

«Навіть попри пандемію, війну система профтехосвіти розвивається, оновлюється та вдосконалюється. У закладах роблять усе, аби їхні випускники відповідали вимогам сучасного ринку праці, а також зростав престиж професійної освіти», - сказав перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Довідка

Престур є складовою комунікаційної кампанії Міносвіти та програми «EU4Skills: кращі навички для сучасної України».

Реформа професійно-технічної освіти є пріоритетом українського уряду. Спільна програма ЄС та його держав-членів Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії EU4Skills спрямована на підтримку реформи сектору ПТО в Україні. Серед основних завдань реформи: адаптувати навчання до вимог ринку праці та допомогти молоді й дорослим реалізувати власний потенціал.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux