Рівненщина відзначає 210-річчя всесвітньо відомого скульптора Томаша Оскара Сосновського
опубліковано 13 грудня 2022 року о 17:34

У багатьох католицьких храмах Риму, Варшави, Єрусалиму є скульптури Божої Матері. Втім, мало хто знає, що це роботи уродженця Рівненщини – Томаша Оскара Сосновського. Нині в області відзначають 210-річчя всесвітньо відомого скульптора.


З цієї нагоди у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл «Син землі Волинської – визначний митець Європейського континенту». До події долучилися керівництво області, консульства Республіки Польща у Луцьку, митці, музейники та громадськість краю.


«Споглядаючи на світову спадщину, яку залишив Томаш Оскар Сосновський, можна з впевненістю сказати, що це – геніальна людина. Його роботи, переважно біблійної та міфологічної тематики, відзначаються високою технікою. Безмежно дякую усім, хто долучився до популяризації надбання нашого земляка. Окремо відзначу книгу дослідника Валерія Войтовича, де вперше в Україні піднімається питання про спадщину скульптора», - зазначив заступник голови ОДА Сергій Гемберг.


Під час круглого столу йшлося про життєвий і творчий шлях скульптора, культурну спадщину Томаша Оскара Сосновського в музеях, палацах та костелах України, Польщі, Ізраїлю, Італії.

До слова, нині у Рівненському обласному краєзнавчому музеї зберігається 7 його мармурових скульптур, а у Державному історико-культурному заповіднику Острога є три його роботи. Ім'я знаменитого земляка носить Новомалинська школа.


Голова ГО «Культурно-просвітницький центр імені Томаша Оскара Сосновського» Ярослав Ковальчук вручив відзнаки за популяризацію творчості всесвітньо відомого скульптора. Їх, зокрема, отримали краєзнавчий музей, обласна бібліотека, телеканал «Сфера-ТВ», дослідник Валерій Войтович, скульптор Володимир Стасюк, член РОО Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Іван Вєтров.


Довідка


Томаш Оскар Сосновський народився в селі Новомалин на Острожчині.

Художню освіту здобув у академіях Варшави, Берліна й Рима. Почесний доктор 24 художніх академій світу. У 1854 році Папа Пій ІХ відзначив Сосновського за його мистецьку працю однією з найвищих нагород - золотим орденом Святого Григорія Великого.

Більшу частину життя Оскар Сосновський прожив у Римі. Однак неодноразово приїжджав до Новомалина, де було родове гніздо давнього княжого роду Сосновських. На батьківщині скульптор також творив. В рідному селі була творча майстерня скульптора і галерея з колекцією власних робіт, картин та гобеленів інших визначних майстрів світу.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux