Річний тариф: найкращий захист жителів Рівненщини від сезонних підвищень ціни на газ
опубліковано 28 квітня 2021 року о 17:13


З 1 травня цього року в Україні почне працювати річний тариф. Це фіксована ціна на газ, що діятиме упродовж наступних 12 місяців, до 25 квітня 2022 року.




Тариф запровадили всі постачальники блакитного палива на виконання рішення регулятора – НКРЕКП і оприлюднили 25 квітня.
Про це повідомив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко під час онлайн брифінгу.




«Таким чином, споживач отримує своєрідну страховку від можливих стрибків ціни, як було в попередні роки. Люди знають, що напередодні опалювального сезону або під час нього ціна не змінюватиметься та можуть прогнозувати свої витрати», - зазначив Ігор Тимошенко.




Річний тариф є різним у кожного постачальника. Найнижчий тариф пропонують ті підприємства, які раніше масово постачали газ для населення Рівненської області. Наприклад, ТОВ «Рівнегаз ЗБУТ» запропонував річну ціну 7,99 грн за кубометр.



 
Також державна компанія  «Нафтогаз» запропонувала одну з найвигідніших цін, що становитиме 7,96 грн за куб з ПДВ, без вартості розподілу/доставки. Інші газопостачальні компаній – в межах до 13,5 грн за кубометр.




Важливо, що компанії не зможуть підвищувати вартість газу, однак встановлені правила дозволять газопостачальникам знижувати ціни в межах річного тарифу. Отож, влітку, коли ціна на газ в Європі традиційно почне знижуватися, в українських компаній також з’явиться для цього більше можливостей.




Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначає: «Уряд очікує, що «Нафтогаз» та інші компанії влітку знизять ціни на річний продукт. Адже вони зацікавлені збільшувати або захищати свою частку на ринку та боротися за споживача. Саме конкуренція має підштовхнути газопостачальників знизити тарифи».



 
За словами Глави Уряду,  річний тариф –  це ринковий інструмент та європейська практика, яка дозволяє захистити споживачів і від майбутніх коливань ціни взимку. Тоді питання знову стане актуальним, бо збільшиться  попит та реальне споживання газу.  Також він дозволяє зберегти в Україні всі переваги відкритого ринку газу. Тож споживачі й наділі можуть обирати постачальника за критеріями ціни та якості послуг, а також змінювати його.



 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux