П’ять «безвізів» із ЄС, які планувала отримати Україна, вже майже виконані
опубліковано 18 червня 2022 року о 12:55

Уряд на засіданні 17 червня затвердив делегацію для переговорів України та ЄС щодо участі у програмі «Цифрова Європа». Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Очільник Уряду зауважив, що «Цифрова Європа» — це масштабний проект на 7,5 млрд євро, який фінансує дослідження й програми у сфері штучного інтелекту, кібербезпеки, цифрових навичок. Участь у програмі, за його словами, прискорить для України отримання «цифрового безвізу» з ЄС.

«Ми хочемо стати частиною «Цифрової Європи», що відкриє перед нашою країною та громадянами ще більше можливостей для розвитку і реалізації своїх талантів», — підкреслив Денис Шмигаль.

Як зазначив Прем’єр-міністр, у 2021 році Україна планувала за 2-3 роки підписати з Європейським Союзом п’ять нових «безвізів»: угоди у сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку та торговельних умов. За словами Глави Уряду, усі ці п’ять «безвізів» майже виконані.

«Україна отримала «енергетичний безвіз» ще у березні. Ми від’єдналися від енергосистеми росії та білорусі й стали частиною європейської енергомережі ENSTO-E. Ми експортуємо електроенергію в Європу. ЄС скасував усі квоти й мита на експорт української продукції. Це десятки мільйонів доларів зекономлених коштів для нашого бізнесу й додаткові можливості виходу на європейські ринки», — підкреслив Денис Шмигаль.

Крім того, Україна погодила з ЄС «транспортний безвіз», або Угоду про лібералізацію автомобільних перевезень. Як зауважив Прем’єр-міністр, ця угода допоможе розв’язати проблему нестачі дозволів на міжнародні перевезення, яка існувала роками: «Це додатково знімає бар’єри на торгівлю з країнами ЄС, покращує логістику, ціну та швидкість перевезень для українських підприємців».

Денис Шмигаль також відзначив, що Уряд затвердив і передав у Верховну Раду законопроект, який дозволяє остаточно запровадити «митний безвіз». Мова йде про приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

«Технічно ми готові, аби вже цього літа митний безвіз був укладений», — наголосив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр підкреслив, що після отримання Україною статусу кандидата на вступ у ЄС ми будемо так само швидко рухатися і по інших інтеграційних проектах та реформах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux