Проєкт «Сімейні молочні ферми» продовжують втілювати на Рівненщині
опубліковано 21 лютого 2020 року о 15:00

У Рівному представили перші результати проєкту «Сімейні молочні ферми – добробут людей та сталий розвиток села», який триває в чотирьох областях, у тому числі й на Рівненщині.
Проєкт втілює фонд «Любіть Україну» за підтримки ПРООН та Уряду Швеції. Його мета – відродити українське село і пришвидшити економічний розвиток громад через поширення мережі сімейних молочних ферм.



Ініціатива втілюється в Україні у рамках програми розвитку ООН і Уряду Швеції «Посилене партнерство для сталого розвитку» у 2019-2020 роках.
За словами керівника фонду «Любіть Україну» Олександра Лісовського, проєкт є пілотним для ПРООН. Його впроваджують на умовах співфінансування, в якому підтримка Уряду Швеції складає понад 1 мільйон гривень.




За словами голови правління фонду «Любіть Україну» Михайла Корилкевича, проєкт з розвитку сімейних молочних ферм може спричинити стрімкий розвиток села, втім варто здобути підтримку інвесторів: «Люди хочуть жити і працювати вдома, в Україні, заробляти у своїх селах. Сімейна молочна ферма є найбільш ефективною формою молочного тваринництва, тому до 2030 року вона може повністю витіснити з ринку приватників і стати конкурентом агрохолдингів».




Позитивно відгукується про створення ферм й директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько. Вона переконана, що це – ідея для сміливих.



«Я бачу перспективу у прив’язці до продовольчої безпеки. Думаю, що культура споживання продукції буде з кожним роком розвиватись. Попит на натуральний та корисний продукт підвищується. Тому обласна влада не стоїть осторонь цієї ініціативи. В області вже два роки поспіль фермерам компенсують відсотки за залученими кредитами. А в минулому році вперше дали безвідсоткову позику сімейній молочній фермі на 200 тисяч гривень. Окрім цього, внесли зміни до Програми підтримки фермерських господарств. У результаті, більше підприємців зможе скористатися безвідсотковим кредитом на 5 років», - зазначила Надія Переходько.



У рамках проєкту на Рівненщині працюють 23 молочні ферми. У процесі будівництва зараз перебуває 16 ферм, ще 67 сімей знаходяться на етапі переговорів щодо відкриття. Зацікавлення в створенні своєї ферми виявила 361 родина.



Наступним етапом буде створення двох навчальних центрів, метою яких є підвищення професійного рівня ведення сімейних молочних ферм за допомогою практики. Один з них діятиме у селі Здовбиця Здолбунівського району на базі ПСП «Україна», інший – в Хмельницькій області. Зараз тривають роботи з облаштування.
Восьмеро майбутніх дорадників, у тому числі й із Рівненщини, проходять тритижневу підготовку у Навчально-науковому інституті післядипломної освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України. Згодом вони самі навчатимуть фермерів сімейних ферм.



Проєкт «Сімейні молочні ферми – добробут людей та сталий розвиток села» завершиться у травні 2020 року. Проте із його завершенням розвиток мережі сімейних молочних ферм не зупиниться.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux