Програмування зі шкільної парти: ІТ-галузь як стратегічний напрямок розвитку Рівненщини
опубліковано 17 травня 2023 року о 11:45

IT - це не лише розробка, а також обслуговування, сервіси, пошук персоналу, моделювання, кібербезпека, освіта.

«Саме ІТ-галузь визначена Рівненською ОВА як стратегічний напрямок в області. Ми продовжуємо працювати над її розвитком. Загалом на Рівненщині присутній гарний потенціал в сфері формальної і неформальної IT-освіти. З'явилось багато всеукраїнських та міжнародних представництв, які заходять в університети. Це поєднання дає гарний результат», – сказала заступниця голови облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Іванна Смачило.

ІТ-галузь на Рівненщині розпочинається зі шкільної парти. Так, серед іншого, звичайна сільська школа, після відбору, стала учасницею пілотного проєкту «Оновлена інформатика – IT-студії». Мова йде про Козинський ліцей. За новою сучасною програмою вже навчаються майже півтори сотні школярів 7-9 класів.

Таку ініціативу вдалося втілити завдяки співпраці Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства освіти і науки України в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом.

«Основною метою проєкту зі зміни курсу інформатики стало пілотування оновлених цифрових освітніх матеріалів. Оновлений курс інформатики охоплює такі змістові лінії: цифрову грамотність, медіатворчість, обчислювальне мислення та програмування, аналіз даних і моделювання, цифрове громадянство. Нові методики замінюють підручник на 50-70%. Окрім того, учні вчаться 3D-моделюванню та кібербезпеці. Серед дітей вже є такі, хто бачить себе в ІТ-галузі. Саме ці діти стали переможцями олімпіади з інформатики», – зазначає вчителька інформатики Козинського ліцею Оксана Ящук.

Перший заступник голови Рівненської ОДА, куратор освітньої галузі Сергій Подолін додав, що заклади вищої освіти теж не пасуть задніх, а ідуть в ногу з часом. Так, тільки цьогоріч в НУВГП відкриті такі освітні програми як «Інформаційні системи і технології», «Інформаційні технології в бізнесі», «Інформаційна безпека». В Острозькій академії – «Кіберкультура», «Комп’ютерна лінгвістика», «Управління проєктами». У закладі фахової передвищої освіти НУБІП – «Кібербезпека. Захист інформації».

Іванна Смачило зауважила, що ІТ- це та галузь, яка за час пандемії та війни майже не зазнала втрат, бо вона досить динамічна. Електронними стають першочергові послуги. Відтак, на Рівненщині паперові класні журнали цифровізувалися. Так, більше як третина шкіл області вже користуються таким онлайн додатком. У Дубенській, Радивилівській, Клеванській, Сарненській громадах в усіх закладах загальної середньої освіти ставлять оцінки «в хмари».

До слова, такі нововведення на Рівненщині почали впроваджувати ще близько 10 років тому. Першопрохідцями тоді стали Володимирецький колегіум, а у Рівному – школи «Престиж», «Елітар» та ЗОШ №1.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux