Про особливості декларування доходів розповіли під час брифінгу в Рівненській ОДА
опубліковано 24 січня 2024 року о 16:30

З 1 січня стартувала кампанія декларування доходів громадян отриманих у 2023 році. 

Про старт щорічної кампанії з оприлюднення своїх надходжень та майна під час брифінгу у Рівненській ОДА розповіли начальниця управління оподаткування фізосіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук та начальниця управління податкових сервісів Ірина Клинова.  

«Декларування громадян – це конституційний обов’язок. Саме завдяки сплаченим податкам на доходи фізичних осіб наповнюються бюджети області, а громади отримують додаткові джерела для фінансування соціальних потреб та інше. Наголошу, що в минулому році було подано більше 4 тисяч декларацій. Загалом до бюджету надійшло майже 18 млн податку на доходи фізичних осіб», - зауважила Людмила Кончук.

Цього року частково змінена декларація про майновий стан та доходи. 

Зокрема, додано 1 додаток про мінімальне податкове зобов'язання для фізичних осіб підприємців, які мають право користування (у будь-якій формі) земельною ділянкою сільськогосподарського призначення та використовують її у своїй діяльності. Крім того, внесені деякі зміни у розрахунок щодо подання декларації стосовно податкової знижки.

Наразі існує 3 способи подання декларації: 

-    Принести особисто в податкову. У Рівненській області працює 18 центрів обслуговування платників. Вони розміщені в податкових інспекціях колишніх адміністративних центрах області;

-    Надіслати поштою. У такому випадку вона повинна бути надіслана не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення терміну. 

-    Подати декларацію в електронному вигляді. Це найпростіший варіант.

«Дистанційно подати декларацію можна, використовуючи електронні сервіси. Зокрема, для подання декларації на податкову знижку можна використати мобільний застосунок «Моя податкова». Через додаток декларація подається у форматі відповідей на запитання. Також подати декларацію можна через електронний кабінет платника. Там більше можливостей і він розрахований як на звичайних громадян, так і на бізнес», - повідомила Ірина Клинова.

Фізичні особи-підприємці та громадяни зобов’язані подати декларацію до 1 травня. Проте, у деяких випадках терміни подання декларації можуть дещо відрізнятися.

 «У випадку, якщо фізична особа-підприємець припинила свою діяльність – вона зобов’язана подати так звану «ліквідаційну декларацію» до 20 числа наступного місяця за місяцем, в якому діє припинення. Резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають дану декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. А фізичні особи, які хочуть скористатися своїм правом на податкову знижку, мають право подати декларацію до кінця поточного року, тобто до 31 грудня», - розповіла Людмила Кончук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux