Президент оголосив про старт нової економічної платформи «Зроблено в Україні»: що вона передбачає
опубліковано 26 лютого 2024 року о 14:50

В України стартує економічна платформа «Зроблено в Україні». Вона створена для зміцнення економічних зв'язків між державою та підприємцями. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу на форумі 26 лютого. Участь у заході взяла делегація від Рівненщини на чолі з начальником ОВА Олександром Ковалем. 

«Я радий оголосити сьогодні про старт нашої нової економічної платформи, а отже нової економічної політики. Політики «Made in Ukraine», політики «Зроблено в Україні». І ми розпочинаємо нову сторінку нашої економічної історії зі слів вдячності. Україна вдячна своїм підприємцям, Україна вдячна кожному, чий бізнес працює в Україні та створює робочі місця. Україна вдячна за кожен товар, кожну послугу, які вироблені в Україні. Україна вдячна всім, хто забезпечує економічну основу для життя нашої держави. Для спротиву наших воїнів, тобто для досягнення цілей у війні», — сказав гарант.

Що передбачає дана платформа?

Перше – платформа «Зроблено в Україні» має стати майданчиком постійного прямого діалогу держави та підприємців. Друге – якнайбільше українських підприємств мають зберегти та масштабувати свою роботу.  Третє – ця платформа допоможе узгодити абсолютно сучасний моральний договір між суспільством та бізнесом, між державою та бізнесом.

За словами керівника Уряду Дениса Шмигаля, Кабмін планує задіяти 5 інструментів допомоги вітчизняному товаровиробнику:

- публічні закупівлі. Це  розширення переліку товарів, що мають закуповуватися у локального виробника. Зокрема йдеться про розширення локалізації на оборонні закупівлі.

- компенсації. У держбюджет на 2024 рік закладено 1 млрд грн на компенсацію коштів за придбану сільгосптехніку вітчизняного виробництва. 

- адаптація вже діючих державних програм підтримки під цілі платформи «Зроблено в Україні». 

- гранти українським виробникам єРобота. Це підтримка малого та середнього бізнесу. Можливість стимулювати переробку та аграрний сектор.

- стимулювання споживчого попиту. Уряд уже ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва. Затверджено знак маркування бренду «ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ», який виділить товари, вироблені національним виробником, серед усіх інших. 

Сумарний прогнозований ефект зростання споживчого попиту - це +0,14% до ВВП, це понад 22 тис. нових робочих місць, це понад 4 млрд грн додаткових надходжень до бюджету.

Фото з  форуму Фото з  форуму Фото з  форуму Фото з  форуму
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux