Президент створив Раду з питань розвитку вищої освіти в Україні
опубліковано 03 червня 2020 року о 13:40

За результатами зустрічі з керівниками провідних закладів вищої освіти, яка відбулася 2 червня, Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Ради з питань розвитку вищої освіти в Україні.


«Її завданнями, серед іншого, будуть удосконалення якості та змісту вищої освіти в Україні, підготовка пропозицій для вдосконалення законодавства в цій галузі, зокрема щодо фінансової автономії закладів вищої освіти, механізму залучення приватних інвестицій та розвитку державно-приватного партнерства», – зазначив Глава держави.


Згідно з указом, Кабінет Міністрів має розробити та затвердити до 1 листопада поточного року стратегію розвитку вищої освіти на 2021 – 2031 роки.


«Ми повинні сформувати чіткі цілі та готувати конкурентоспроможних фахівців – відповідно до потреб української економіки. Визначити, якими професіями ринок перенасичений, а які, навпаки, будуть гостро затребувані в майбутньому», – зауважив Президент.


Також до 1 грудня цього року Кабмін має затвердити державну програму відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання студентів.


«Студентські гуртожитки мають бути сучасними, комфортними, а головне – в достатній кількості для потреб іногородніх студентів», – наголосив Володимир Зеленський.


Крім того, уряд та Інститут стратегічних досліджень разом з Національною академією педагогічних наук України до 1 вересня 2020 року мають розробити та затвердити державну програму розвитку науково-дослідницької інфраструктури в Україні та план заходів щодо популяризації природничих наук і математики.


«Україна – це земля винахідників та першовідкривачів, визнаних усім світом. У нас повинні з’явитися нові Сікорські, Корольови та Вернадські. Для цього маємо розвивати наукову діяльність у вишах, розбудовувати науково-дослідницьку інфраструктуру, зокрема галузеві лабораторії. Не може бути успішною країна, яка пропонує науковцю тільки стілець, аркуш паперу й ручку. Це треба змінювати», – переконаний Президент.


Також до 1 вересня поточного року уряд має розробити план заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів.


«Це дасть і важливі для економіки надходження, і сприятиме встановленню міцних міждержавних зв’язків», – наголосив Володимир Зеленський.


Згідно з указом, керівник Офісу Президента України має у двотижневий строк подати проект положення про Раду з питань розвитку вищої освіти в Україні та пропозиції щодо її персонального складу.


«Хочу наголосити, що ми не зосереджені лише на вищій освіті. Найближчим часом ми проведемо зустрічі з представниками дошкільної, середньої та професійно-технічної освіти й разом визначимо шляхи розвитку та вдосконалення цих рівнів», – зауважив Глава держави.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux