Президент провів першу Раду розвитку громад і територій
опубліковано 24 грудня 2019 року о 18:26

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль 24 грудня взяв участь у першому засіданні Ради розвитку громад і територій, яке відбулося у Києві під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Серед питань, що розглядаються на засіданні, – це зменшення платежів за комунальні послуги для населення, програми енергоефективності та забезпечення житлом учасників АТО/ООС та переселенців.

Володимир Зеленський дав завдання, а уряд уже ухвалив постанову, яка дозволить розраховувати ціни на опалення з прив’язкою до зменшених цін на газ. Цей механізм забезпечить справедливі тарифи. Зі свого боку Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що ця постанова дасть змогу корегувати ринкову ціну на газ у регіонах.

Президент України Володимир Зеленський наголошує на необхідності впровадження заходів з енергоефективності у житловому фонді, адже вони сприятимуть зменшенню використання енергоносіїв і, як результат, – зниженню витрат на комунальні послуги.

«Заходи з енергоефективності – це дуже важливе питання, вони суттєво зменшать витрати людей на комунальні послуги. Ми розуміємо, що дуже багато будинків в Україні поки що, на жаль, мають застарілу інфраструктуру, і часто виходить, що люди опалюють, як то кажуть, космос замість своїх будинків», – зазначив Глава держави під час засідання Ради розвитку громад та територій.

Зі свого боку Прем’єр-міністр Олексій Гончарук проінформував, що нині в Україні близько 180 тисяч будинків. Велика частина з них не є енергоефективними. Під час реалізації відповідної програми пропонується насамперед фокусувати увагу на висотних будинках.

Масштабній термомодернізації сприятиме Фонд енергоефективності, який з наступного року запрацює на повну потужність.

Президент України Володимир Зеленський закликав скоординувати зусилля державної влади та органів місцевого самоврядування для ефективного запуску держпрограм, спрямованих на забезпечення житлом учасників Антитерористичної операції/Операції об'єднаних сил та внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

«Щоб реалізувати ці державні програми, головне завдання – скоординувати зусилля державної влади та органів місцевого самоврядування», – сказав Президент під час засідання Ради розвитку громад та територій.

Володимир Зеленський нагадав, що в листопаді було вирішено запустити програму кредитування, яка передбачає довгострокову державну позику під 3% річних на строк до 20 років при мінімальному власному внеску позичальника до 6% від вартості житла.


Довідка

Рада, як консультативно-дорадчий орган при Президентові України, була створена 18 грудня Указом Президента Володимира Зеленського. Її мета - сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів влади з органами місцевого самоврядування в питаннях вироблення пріоритетів державної регіональної політики та механізмів сталого розвитку територіальних громад, а також для вирішення проблемних питань соціально-економічного розвитку міст і обласних центрів України. Рада відповідатиме за реалізацію реформи місцевого самоврядування, моніторинг виконання актів президента з питань регіональної політики та за аналіз законодавства з питань регіонального розвитку, місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також за підготовку пропозицій щодо його удосконалення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux