Представників підприємств ТКЕ готують до роботи в умовах відкритого ринку газу
опубліковано 12 травня 2021 року о 12:44

Питання функціонування підприємств теплоенергетики в умовах ринку природного газу та укладання договорів на його постачання обговорили під час онлайн-наради під керівництвом заступниці Міністра розвитку громад та територій Наталії Хоцянівської.

Від Рівненщини в нараді взяли участь керівники департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності ОДА, органів місцевого самоврядування, теплопостачальних підприємств області.

Учасники наради розглянули фінансово-економічні аспекти функціонування підприємств теплоенергетики та проблемні питання, що виникають в процесі їх переходу на ринкові умови.

Заступник Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська нагадала, що 20 травня 2021 року завершується, продовжений Урядом, термін дії спецзобов'язань для виробників тепла.

Разом з тим, актуальною залишається необхідність врегулювання низки питань щодо:

заборгованості підприємств теплопостачання за спожитий природний газ перед діючим постачальником природного газу та врегулювання заборгованості населення перед підприємствами ТКЕ;

забезпечення окупності господарської діяльності, у т. числі достатнім обсягом обігових коштів;

встановлення економічно обґрунтованих тарифів, що своєчасно відображатимуть зміну вартості енергоресурсів, зокрема, природного газу тощо.

У ході наради Наталія Хоцянівська ознайомила присутніх з ініціативами, які впроваджує Мінрегіон з метою фінансової підтримки теплопостачальних підприємств, а також ініційованими Мінрегіоном законодавчими змінами для забезпечення стабільного проходження нового опалювального сезону 2021/22.

Також окремо зупинилася на реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

«Виконання положень Меморандуму дасть можливість  для забезпечення сталого початку нового опалювального сезону», - підкреслила Наталія Хоцянівська. Та зазначила, що для реалізації його положень необхідно передбачити відповідні зміни в Законі України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Учасники наради також обговорили ризики щодо функціонування підприємств теплоенергетики, які  виникнуть після скасування покладення спеціальних обов’язків (ПСО) та шляхи їх мінімізації.

Нагадаємо, в попередніх опалювальних періодах підприємства ТКЕ закуповували природний газ для виробництва теплової енергії у НАК «Нафтогаз України». Це відбувалося відповідно до Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО) на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу та мало бути скасовано 1 травня 2021 року.

З 1 травня 2021 року, підприємства теплопостачання мали повністю перейти на ринкові умови придбання природного газу. Проте фінансово-економічний стан підприємств теплопостачання засвідчив їх неготовність забезпечити виконання вимог, які диктуватиме ринок. Відповідно, це могло створити додаткові проблеми, пов’язані із функціонуванням підприємств ТКЕ, зокрема щодо надання ними послуг населенню з постачання теплової енергії та гарячої води населенню. Зважаючи на це, Уряд продовжив термін дії ПСО для підприємств теплопостачання до 20 травня 2021 року.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux