Понад 230 мільйонів від держави: бізнес Рівненщини отримав підтримку під час карантину
опубліковано 04 січня 2021 року о 15:35

Допомога із часткового безробіття, 8-ми тисячна компенсація та гроші на дітей. Такі види державної підтримки отримували впродовж 2020 року підприємці та роботодавці Рівненщини.


Загалом в область у минулому надійшло понад 233 млн грн.


«Підтримка бізнесу в умовах пандемії дуже необхідна. Ми в цьому переконалися, адже саме соціально відповідальний бізнес, який має легалізовану діяльність, виплачує офіційну заробітну плату, виконує соціальні гарантії перед працівниками – формує бюджет області. Тому і хороші програми, які були в 2020 році і дали результат будуть продовжені», - розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.


Так, навесні Уряд запровадив допомогу із часткового безробіття. Понад 16 тисяч роботодавців Рівненщини отримали державну допомогу по частковому безробіттю. Загальна сума – понад 123,2 млн гривень. Це дозволило підтримати підприємців і найманих працівників у непростий період карантинних обмежень, а також зберегти тисячі робочих місць.


Більше 4,5 тисяч ФОП Рівненщини отримали допомогу на дітей на загальну суму 50 млн гривень. Це виплати на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку. Ця програма працювала до серпня, а у листопаді її відновили.


У грудні запровадили одноразову допомогу у 8 тисяч гривень. Пенсійний фонд України забезпечив виплати одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 000 гривень застрахованим особам: фізичним особам - підприємцям та працівникам підприємств, діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок обмежувальних протиепідемічних заходів. Уже 7,5 тисяч підприємців Рівненщини отримали одноразову виплату, а це понад 60 млн грн.


Ефективною в 2020 році була Президентська ініціатива «Доступні кредити 5-7-9%», завдяки якій 290 суб’єктів підприємницької діяльності Рівненщини отримали фінансування під пільгові ставки на загальну суму майже 390 млн гривень.


Окрім того, в рамках обласної програми для суб’єктів малого і середнього підприємництва відшкодовано відсотки за банківськими кредитами. Це дало можливість здешевити для бізнесу кредитні ресурси на загальну суму майже 30 млн грн.


Також у 2020 році подбали про працівників і мікропідприємців, які через запровадження карантинних обмежень втратили доходи і не могли сплачувати за себе єдиний соціальний внесок, щоб це не знизило рівень їх пенсійного забезпечення в майбутньому.


По-перше, державою надано право на зарахування до страхового стажу періоди отримання допомог в період карантину (наприклад, допомоги по частковому безробіттю та інші одноразові допомоги).


По-друге, надано можливість людям за власним бажанням не враховувати для обчислення пенсії невигідні періоди отримання невисоких заробітних плат і доходів в період карантину.


По-третє, тим підприємцям, які в період «локдауну» втратять доходи, діяльність яких обмежується, дозволили сплачувати єдиний соціальний внесок від фактично отриманих доходів, і такі внески будуть пропорційно зараховані до страхового стажу. При цьому, в майбутньому людина зможе доплатити за ці періоди до мінімального страхового внеску, щоб їй зарахували їх до стажу повністю.


Додатково, щоб запобігти поширенню COVID-19 та підтримати працівників, які перебувають на самоізоляції, забезпечено оплату Фондом соціального страхування листків тимчасової непрацездатності з причини перебування на самоізоляції.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux