Після тотальної легалізації на Рівненщині продовжать видобувати бурштин
опубліковано 26 травня 2021 року о 18:28

Компанія «Сонячне ремесло» продовжить добувати бурштин.  Після отримання усіх ліцензій та дозволів на видобуток «сонячного» каміння вже розпочалися роботи на родовищі «Володимирець Східний».

Як розповів інвестор компанії – гендиректор компанії Concorde Capital Ігор Мазепа, проєкт розрахований на 5-6 років. Після відпрацювання родовища, а це понад 83 гектари, на його території відновлять ліс. «Ми проаналізували все та вирішили розвивати проєкт «Сонячне ремесло», – розповів Ігор Мазепа. – Для інвестування обрали Рівненщину, адже тут є повне сприяння влади».

За словами гендиректора ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» Юрія Благодиря, для інвестора необхідне повне сприяння – аби він зміг одразу приступити до роботи. І на сьогодні в  державі вже працюють у цьому напрямку. Підприємство має спецдозвіл на видобуток каменю на 84 га, з них 18 га вони відпрацювали ще декілька років тому. Проте, через неврегульовані законодавчі питання, продовжити роботи не змогли.

Рівненська ОДА ініціювала зміни до розпорядження Кабміну. І три дні тому підприємство відновило свої роботи. Наразі вони працюють на 60-ти га. Видобувають бурштин за допомогою мобільно-сортувального комплексу. Його потужність становить 50 кубометрів за годину. Цьогоріч планують запустити і другу чергу такого устаткування.

«У кінці 2019 року з ініціативи Президента України Володимира Зеленського прийнятий закон про легалізацію сфери бурштину. І це точка неповернення. На сьогодні вже маємо 25 реалізованих на аукціонах ділянок, надходження у держбюджет склали близько 70 мільйонів. Підприємство забезпечить 100 робочих місць, а це кошти в місцеві бюджети», - зазначив голова ОДА Віталій Коваль.

Очільник Рівненщини додав, що під час карантину область демонструє передові фінансові позиції. Ці результати, передусім, пов’язані із роботою у напрямі легалізації. «Рівненщина продовжує тримати курс на тотальну легалізацію, а «відбілення» галузі видобутку бурштину чекали найбільше», - зазначив Віталій Коваль.

За словами співзасновниці компанії «Сонячне ремесло» Галини Симхи, реалізовуватимуть бурштин через аукціони. Для цього вони зареєстрували нову торгову марку, створили онлайн портал, звідки будь-хто і у будь-якій точці світу зможе поставити ставку.

Продаж проводиться чесно і відкрито. Частину дрібних камінців уже купили. Щодо більших екземплярів - покупці виявляють бажання особисто приїхати. Найближчим часом чекають представників Туреччини і Катару.

До слова, найближчим часом на Рівненщині на аукціон виставлятимуть ще 5 «бурштинових» ділянок.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux