Оновлене шкільне меню, «Велика термомодернізація» та бустерна доза вакцини – головне на брифінгу за 12 січня
опубліковано 12 січня 2022 року о 17:07

Перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Сергій Подолін та координаторка з вакцинації в області Олена Гандзюк відповіли на актуальні питання, які стосуються життєдіяльності області.

Модерував брифінг директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.


  • Від 6 січня 2022 року в Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих осіб віком від 18 років. Оптимальний термін ревакцинації – від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу, незалежно від того, якою вакциною щепилася людина. Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною, згідно з дозволеними в Україні схемами. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб із дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.


  •  Із шкільних буфетів зникли непастеризовані соки, газовані напої та кава, а також чипси, сухарики, кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати. Запровадження нових норм є лише стартом. Вже розпочато другий етап реформи - модернізація харчоблоків шкільних їдалень, що передбачає і заміну технологічного обладнання. На такі потреби у 2022 році передбачено державну субвенцію у розмірі 1,5 млрд гривень. Розподілу по областях поки що немає. Завершити облаштування планується до 2023 року.


  •  За минулі роки Служба автомобільних доріг не витрачала коштів на ремонт дороги М-06 з обласного бюджету. Траса М-06 Київ-Чоп (а саме об’їзд навколо Рівного) була побудована ще в 2011 році. Тому гарантійний термін її експлуатації підходить до завершення. Планується відремонтувати найбільш зношені ділянки. Інформація про тендер на проведення цих робіт є на сайті Prozorro. Очікувана вартість лота була 250 млн грн з держбюджету. Переможна ставка - 244,8 млн грн. Зараз вивчається питання про залучення додаткових коштів і проведення ще одного тендера на заміну верхнього шару.


  • До переліку, які пропонується реалізувати в рамках програми «Велике будівництво» у 2022 році, ввійшло 16 об’єктів: 5 шкіл, 6 дитячих садків, 5 спортивних споруд. Школи: будівництво школи в с. Цепцевичі Сарненського району, I черга; реконструкція будівлі початкових класів Немовицької ЗОШ Сарненського району; будівництво НВК в с. Борбин Дубенського району; реконструкція будівель Дубровицького НВК; будівництво школи в с. Вири Сарненського району, I черга. Дитсадки: будівництво дитсадка в с. Крупець Дубенського району; будівництво дошкільного закладу в с. Городок Рівненського району; капітальний ремонт приміщення корпусу № 3 ДНЗ «Малятко» Мізоцької селищної ради; будівництво дошкільного закладу в с. Колоденка Рівненського району; будівництво дошкільного підрозділу Великоолексинського НВК «Школа-сад» Рівненського району; будівництво дошкільного закладу по вул. Коновальця, 16 у м. Рівному. Спортивні споруди: будівництво спорткомплексу в районі вул. Макарова (м. Рівне); реконструкція стадіону «Авангард» у м. Рівне; реконструкція спорткомплексу «Меблевик» у смт Смига Дубенського району; будівництво фізкультурно-оздоровчого басейну на базі ДЮСШ у м. Костопіль; капітальний ремонт будівлі СДЮСШОР № 2 в м. Рівне, вул. Євгена Коновальця, 17А.


  • За 2021 рік ВП Рівненська АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» до обласного бюджету сплачено 115 224,3 тис. грн, у тому числі ПДФО – 101 348,5 тис. грн, рентна плата за спеціальне використання води -13 357,3 тис. грн, рентна плата за користування надрами загальнодержавного значення – 253,5 тис. грн, екологічний податок - 265 тис. грн. До міського бюджету Вараської територіальної громади сплачено 436 850,1 тис. грн, у тому числі: ПДФО – 405 394,1 тис. грн; плата за землю – 29 790,3 тис. грн; податок на нерухоме майно – 1 217,0 тис. грн; екологічний податок –220,8 тис. грн; туристичний збір - 177,2 тис. грн, рентна плата за користування надрами загальнодержавного значення – 50,7 тис. грн.


  • Рівненщина стала однією з пілотних областей у проєкті медстрахування на лікарські препарати. Так зване фармацевтичне страхування відрізняється лише тим, що кошти будуть виділені на рецепти, які видаватиме сімейний лікар, і люди зможуть отримати препарати в аптеці. Цей проєкт ще не стартував, алгоритм реалізації розробляється.


  •  «Велика термомодернізація» – це нова програма, яка передбачає підвищення енергоефективності майже 5 000 житлових будівель у всіх регіонах України у перший рік її дії. На це з держбюджету буде виділено понад 50 млрд грн у доповнення до співфінансування з місцевих бюджетів. Основою метою програми є заходи з комплексної термомодернізації реформованого (ОСББ тощо) багатоквартирного житлового фонду з залученням коштів фінансово-кредитних установ, бюджетів різних рівнів. Державні кошти для фінансування Програми в розмірі від 70% будуть надаватись ОДА та органам місцевого самоврядування у вигляді довгострокового кредиту під 5% на 20 років, що буде підлягати поверненню, в т.ч. за рахунок платежів від співвласників будинків. Термомодернізація буде проводитись у будівлях в міст із населенням від 30 тис., що зможуть забезпечити співфінансування з місцевих бюджетів у розмірі до 30% від вартості термомодернізації.


  • «Доступні ліки» — урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів. Вона поширюється на лікування захворювань, які добре лікуються амбулаторно, проте часто призводять до інвалідності й смерті пацієнтів: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, цукровий та нецукровий діабет, розлади психіки та поведінки, епілепсія. З 1 жовтня 2021 року за програмою “Доступні ліки” розпочалось видача електронних рецептів на інсулін. Щоб його отримати, пацієнту потрібно відвідати ендокринолога; мати складений ендокринологом індивідуальний план лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я; отримати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря; прийти та отримати інсулін у будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті.


  •  Правом на виплату грошової компенсації для придбання житла за рахунок субвенцій з держбюджету користуються сім’ї загиблих учасників АТО/ООС; особи з інвалідністю І-І-групи, які брали безпосередню участь в АТО/ООС; внутрішньо переміщені особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Відповідно до розподілів субвенції з держбюджету, Рівненській області у 2021 році було виділено понад 6 млн грн., що дозволило виплатити грошову компенсацію 5 особам.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux