На засіданні РНБО розглянуто питання поглиблення інтеграції України з НАТО
опубліковано 04 червня 2021 року о 21:17

Під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), на якому, серед іншого, були розглянуті питання поглиблення інтеграції України з НАТО, перевірки системи боротьби з тероризмом та розвитку авіабудівельної галузі.

Порядок денний засідання РНБО містив вісім питань. Зокрема, відповідно до доручення Глави держави, яке він дав 27 квітня, перебуваючи в Херсоні, члени Ради нацбезпеки і оборони розглянули питання забезпечення додаткової безпеки на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією АР Крим, а також у Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях.

Крім того, члени РНБО розглянули невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до Організації Північноатлантичного договору. Як зазначив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу за результатами засідання Ради, ці питання розглядалися в таємному режимі, всі необхідні рішення були ухвалені одноголосно. 

Члени Ради нацбезпеки і оборони також заслухали звіт заступника керівника СБУ щодо проведення огляду загальнодержавної системи боротьби з тероризмом.

Ще одне питання, яке було заслухане на засіданні РНБО, стосувалося удосконалення мережі ситуаційних центрів та цифрової трансформації у сфері нацбезпеки та оборони. Як пояснив Олексій Данілов, буде створена єдина система з управління національною безпекою на всій території України.

Також на засіданні РНБО було ухвалено рішення щодо розвитку вітчизняної авіабудівельної галузі на найближчі роки.

Крім того, учасники засідання заслухали інформацію про стан водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою. Зокрема, йшлося про реконструкцію Бортницької станції аерації та забезпечення якісною питною водою південних регіонів України.

За словами Олексія Данілова, Президент Володимир Зеленський залишився незадоволеним підготовкою цього питання, тому його розгляд перенесений на наступне засідання РНБО.

Крім того, члени Ради нацбезпеки і оборони погодили питання про направлення персоналу для участі України у місії ООН зі стабілізації ситуації в Демократичній Республіці Конго.

Також під час засідання Ради національної безпеки і оборони були заслухані звіти про виконання низки попередніх рішень РНБО. 

Зокрема, сьогодні керівництво МВС прозвітувало щодо накладення санкцій на так званих злодіїв у законі та інших представників кримінальних кіл. Було проінформовано, що на початок 2021 року на території України перебували 34 особи, які мали статус «злодія у законі». Після накладення обмежуваних заходів їх залишилося 17, а на сьогодні – жодного. Зі 111 кримінальних авторитетів, які раніше перебували в Україні та потрапили під санкції РНБО, на сьогодні, згідно зі звітом МВС, видворені 36. В Україні залишилися 42 особи, з яких 33 – під слідством.

Секретар РНБО Олексій Данілов окремо наголосив, що жодна випадкова людина не може потрапити в санкційні списки, оскільки їх ретельно перевіряють і верифікують, зокрема спільно з міжнародними партнерами.

Також на сьогоднішньому засіданні Ради нацбезпеки і оборони було дано доручення керівництву Державної служби геології та надр України та Митної служби щодо виконання рішень РНБО, які стосуються боротьби з контрабандою та стану справ у сфері надрокористування.

Члени РНБО розглянули виконання попереднього рішення щодо використання державних об’єктів у Конча-Заспі та Пущі-Водиці. За словами Олексія Данілова, на сьогодні перші 20 осіб перебувають у процесі звільнення своїх маєтків. Зокрема, це Людмила Зубко, Віктор Івченко, Святослав Піскун, Іван Васюник, Олександр Лавринович, Юрій Гайсинський, Дмитро Табачник, Микола Петренко, Олександр Ільїн, Раїса Богатирьова, Володимир Семиноженко, Віктор Тополов.

Також на засіданні Ради нацбезпеки і оборони була заслухана інформація заступника керівника Офісу Президента Андрія Смирнова про виконання рішення РНБО щодо підготовки законопроекту «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Документ уже зареєстрований в парламенті.

Водночас, як зазначив Олексій Данілов, органи влади, відповідальні за підготовку цього документа, отримали доручення активізувати свою роботу, адже ініційований Президентом законопроект відкриє шлях до ухвалення інших нормативно-правових актів, що мають ліквідувати олігархічну систему в Україні. Володимир Зеленський доручив підготувати проекти цих документів упродовж двох тижнів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux