На Рівненщині земельний податок не сплатили понад 66 тисяч громадян та юросіб. Бюджети громад недоотримали 132 мільйони гривень
опубліковано 12 березня 2024 року о 11:08

Борг зі сплати земельного податку та орендної плати на Рівненщині перевищив 132 млн грн. Серед боржників – понад 66 тисяч юридичних та фізичних осіб. 

За даними Департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА, більшість, а саме 63%, боргують 388 юросіб із сумами понад тисячу грн; чверть боржників - це 349 громадян, які винні бюджетам більше 10 тисяч грн; 14% - це громадяни із «дрібним» боргом.

Найбільші суми боргу рахуються у Рівненській громаді – 49,5 млн грн, Сарненській – 16,2 млн грн; Білокриницькій – 9,4 млн грн; Костопільській – 5,2 млн грн; Вирівській – 3,3 млн грн.

Разом з тим, найбільшу кількість боржників зафіксовано у Березнівській громаді – 5148, Острозькій – 4877, Білокриницькій – 3248, Рівненській – 2962, Сарненській – 2940.

Аби зʼясувати причини нарощення заборгованості зі сплати земельного податку, а також організувати заходи для усунення боргів, начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль доручив створити робочу групу із представників облдержадміністрації, податкової та громад.

«Створюємо робочу групу для врегулювання цього питання. Розпочнемо з Березнівської громади, де найбільша кількість боржників. Наголошую, земельний податок зараховується до місцевих бюджетів. Тобто, перераховані кошти забезпечують фінансову самостійність громади», - зазначив Олександр Коваль.

До слова, податкова вимога боржникам не надсилається у разі  боргу до 3060 грн (ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), заходи, спрямовані на погашення податкового боргу, також не застосовуються. Про право податкової застави щодо таких сум також не йдеться. Водночас, на несплачену суму у встановлений Податковим кодексом України строк, нараховуються пеня та штрафні санкції.

Нагадаємо, що платник самостійно може дізнатись про наявність податкового боргу в такий спосіб:

- здійснивши звірку розрахунків в Центрі обслуговування платників за місцем його реєстрації;

- скористатись власним «Електронним кабінетом платника» за наявності особистого електронного цифрового підпису.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux