На Рівненщині у 97% шкіл впроваджено стандарт з безпеки харчування. Це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок (HACCP). Вона аналізує небезпеки і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Про це йшлося під час засідання регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я, яке відбулося під керівництвом першого заступника голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.
«Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти України наразі здійснюється за новими правилами. Такі зміни зумовлені, у тому числі, реформою шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. Наразі на Рівненщині функціонує 510 харчоблоків. Серед них 426 працюють, як базова кухня, а 1 – опорна кухня, яка доставляє гарячі обіди у декілька шкіл. Відтак 121 тисяча учнів забезпечена шкільним харчуванням», - розповів Сергій Подолін.
Під час засідання заступниця директора Департаменту освіти і науки Рівненської ОДА Марина Пашковська зазначила, що в Млинівській, Острозькій та Ярославицькій громадах досі не внормована належна вартість шкільних страв. При цьому вона додала, що це необхідно робити щороку. У зазначених ТГ досі встановлена норма 30 гривень. Натомість вартість порцій має бути не менше 58 грн за обіди та 40 грн за сніданки.
Нагадаємо, цьогоріч місцевим бюджетам Рівненської області було розподілено субвенцію в обсязі 93,2 млн грн. на модернізацію харчоблоків 10-ти закладів освіти. 5 із 10 розпочатих об’єктів уже завершать свою модернізацію. Окрім того, у січні 2025 року ще 9 територіальних громад області через екосистему DREAM подали 11 проєктів. Усі вони будуть реалізовувати технологічну модель організації харчування «Базова кухня».
Сергій Подолін також додав, що 5 обʼєктів готові на понад 90%. Вже незабаром плануємо їх ввести в експлуатацію. Реформа шкільного харчування є важливим кроком не лише для поліпшення здоровʼя наших дітей, а для формування правильних звичок.