Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль у межах робочої поїздки відвідав Київщину, де разом із колегами та першою леді Оленою Зеленською обговорили нову стратегію шкільного харчування.
«Відвідали шкільні заклади на Київщині. Подивилися на моделі організації харчування в базових та опорних кухнях, оновлене меню для дітей. Також побували на будівництві фабрики-кухні в Бучі, яка невдовзі готуватиме одночасно для 10 тисяч учнів у 30 школах Київської області. Це кухня повного циклу, адже все готують з нуля, згодом шоково охолоджують і транспортують. Її планують масштабувати й в інші регіони України», - сказав очільник області.
Нагадаємо, реформа шкільного харчування стартувала в 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Віталій Коваль додав, що на Рівненщині також продовжується реформа здорового харчування. Всі школи області частково чи у повні мірі перейшли на оновлене меню за збірником Євгена Клопотенка. На сьогодні у 49% шкіл області готують страви самостійно, у 39% – впроваджено аутсорсинг, у 12% – харчування за допомогою послуг кейтерингу.
«В умовах війни все набуло іншого значення. І реформа шкільного харчування теж. Вона стала ще однією формою українського самозахисту – захисту наших дітей, нашого майбутнього. Маємо дати їм усе найкраще, щоб вони відчули: життя триває, перспектива є, вони потрібні, їх люблять», – зазначила Олена Зеленська під час заходу.
Нещодавно, Кабмін затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Фактично цей документ – готовий план дій на найближчі роки.