На Рівненщині розпочав роботу дводенний Форум ВПО
опубліковано 15 лютого 2023 року о 16:01

Вперше в регіоні Форум ВПО об’єднав на одному майданчику фахівців у сфері соцзахисту, органів влади, представників громадських організацій, переселенців.

У відкритті заходу взяли участь начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль і заступниця голови ОДА Людмила Шатковська.

Захід проводився в межах програми Єднання заради дії, що реалізується IREX in Ukraine разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

Під час заходу йшлося проблеми та потреби ВПО, котрі з регіонів бойових дій змушені були приїхати в нашу область.

Нагадаємо, наразі на Рівненщині проживає більше 57 тисяч внутрішньо переміщених осіб із понад 82 тисяч переселенців, які приїхали в регіон.

Перша проблема, яку треба було вирішити, це їх проживання. Після повномасштабного вторгнення рф для підтримки ВПО почала діяти державна програма «Прихисток». У минулому році 29,8 тисячі власників домогосподарств розмістили у своїх помешканнях переселенців. За це держава виплатила їм 26,7 млн гривень компенсації. Ініціатива продовжує діяти і цьогоріч.

Наразі важливе завдання - інтеграція кожного переселенця в сім’ю Рівненщини.

Віталій Коваль переконаний, що єдиним ефективним методом їх інтеграції є зайнятість. «Зайняті руки ніколи не опустяться. Саме тому ми разом з центрами зайнятості допомагаємо їм у пошуку роботи», - зазначив очільник області у вступному слові.

Віталій Коваль наголосив, що на Рівненщину переїхали 39 підприємств. У минулому році облвійськадміністрація їх підтримала та дозволила сплачувати податки в ті громади, з яких вони виїхали, бо там така допомога була необхідніша.

«Я, як очільник ОВА, буду щасливий, якщо вони повернуться у свої рідні громади, а на Рівненщині залишать свої філії. Сьогодні не важливо, хто з якого регіону. Тому що на різних фронтах всі, як єдиний організм, захищають Україну. А наш із вами обов’язок – зробити все, щоб в тилу панував спокій та розвиток», - наголосив Віталій Коваль.

Людмила Шатковська зазначила, що в єдиній області – Рівненській - координатором всієї роботи з переселенцями було визначено ГУ Національної соціальної сервісної служби. Фахівці управління налагодили співпрацю з поліцією, рятувальниками, підрозділами обласної та районних адміністрацій, а також громадами, щоб в будь-який час доби прийняти переселенців, розмістити, надати необхідну допомогу.

Для ВПО було організовано роботу гуманітарних хабів, цілодобові гарячі лінії, психологічну та, за потреби, медичну допомогу.

Як зауважила регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» у Рівненській області Олена Хомич, їхній проєкт спрямований на довгострокову та ефективну інтеграцію внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в приймаючі громади.

Як громадяни України та повноправні члени приймаючих громад, ВПО мають великий потенціал і здатність активно брати участь у формуванні та прийнятті рішень. Програма спрямована на аудиторію віком 6-18 та 30+. Інструментом у співпраці є робота всіх зацікавлених осіб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux