На Рівненщині проти поліомієліту вакциновано 88% дітей. Втім ризик поширення інфекції є високим
опубліковано 14 лютого 2023 року о 15:53

Упродовж 2022 року в області вакцини проти поліомієліту отримали 90,1% немовлят. Також ревакциновано 85,7% дітей півторарічного віку, 89,3% шестирічок та 84,7% чотирнадцятирічних.

Втім, за рекомендаціями ВООЗ відсоток щеплень має сягати понад 95%, тому за такого рівня охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями поліомієліт на Рівненщину може повернутись, зазначають в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, восени 2021 року в області вже був підтверджений випадок поліомієліту у 1,5 річної дитини. Паралізована дівчинка як і дев'ять її братів та сестер, не була вакциновані.

«Ця історія - це перший випадок поліо в Україні за останні 6 років. Після цього про поліомієліт повідомили і на Закарпатті. За умов низької вакцинації, навіть одна інфікована дитина може спричинити новий спалах і швидко заразити інших дітей, - розповів завідувач відділу імунопрофілактики Віктор Мороз. - Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до шести років. В області є 2785 дітей до 6 років, які не мають жодного щеплення та 4025, які отримали лише одне щеплення проти поліомієліту». 

Нагадаємо, вакцинація – це єдиний спосіб для людини не залишитися паралізованою або навіть не померти через захворювання на поліомієліт. Ліків від цієї хвороби у світі не існує.

Де, коли та кому варто вакцинуватися проти поліомієліту?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення відповіді імунної системи:

1 доза — 2 місяць життя дитини;

2 доза — 4 місяць;

3 доза — 6 місяць;

4 доза — 18 місяць;

5 доза — 6 років;

6 доза — 14 років.

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.


Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux