На Рівненщині планують створити університетську клініку. Досвід вивчають у Польщі
опубліковано 26 липня 2022 року о 14:30

На базі Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка планують створити університетську клініку. Заклад може стати базою для підготовки студентів та інтернів медичних університетів.

Досвід створення такого закладу в Любліні вивчали представники від Рівненщини на чолі з першим заступником голови ОДА Сергієм Подоліним. До складу делегації увійшли керівник обласної клінічної лікарні Віктор Ткач, медичний директор з хірургії обласної лікарні Юрій Ординський, а також ректори релокованих медичних ВНЗ – Луганського медичного університету та Харківського інституту медицини та біомедичних наук.

«В Україні є політична воля щодо старту процесу зі створення університетських клінік. Адже їх функціонування – це стратегія розвитку для вищої медичної освіти, її майбутнє. Планується, що такі клініки будуть в кожному обласному центрі. Тому хочемо вивчити досвід на прикладі Люблінського університету, на базі якого діє потужний симуляційний центр. Під час поїздки відбулися важливі зустрічі із представниками уряду Любліна, керівництвом університету та лікарні», - розповів Сергій Подолін.

Симуляційний центр Люблінського університету збудований за грантові кошти Євросоюзу. Це 5-ти поверхова унікальна модель клініки. Тут замість пацієнтів – спеціальні манекени, які відображають повну клінічну картину того чи іншого стану пацієнта. 

В центрі відбувається як навчання, так і відпрацювання практичних навичок студентами. Університет також активно співпрацює з поліцією, ДСНС, військовими та громадськими організаціями, які можуть відпрацьовувати вміння надання медичної допомоги. 

Результатом поїздки стане підписання меморандуму щодо подальшої співпраці між обласною лікарнею та вищими медзакладами на Рівненщині  із Люблінською  університетською клінікою. 

Також, як розповів медичний директор з хірургії Рівненської обласної лікарні Юрій Ординський, під час зустрічі обговорили можливість створення на базі Люблінського університету кампусу для Луганського та Харківського університетів. Це приміщення, де науковці та студенти, які виїхали за кордон, зможуть продовжувати викладати та вчитися. 

Нагадаємо, через війну на Рівненщину переїхали Луганський державний медичний університет та Харківський інститут медицини та біомедичних наук. На переконання начальника ОВА Віталія Коваля, розташування релокованих навчальних закладів зможе підняти середній рівень освіти в області та стати новою точкою росту регіону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux