На Рівненщині переселенці все частіше обирають індивідуальне житло замість гуртожитків
опубліковано 27 лютого 2024 року о 10:25

Сьогодні у Рівненській області офіційно зареєстровані близько 50 тисяч вимушених переселенців. Загалом в регіоні з початку війни прийняли майже удвічі більше ВПО.

Для них нині діють 52 місця компактного поселення, там проживають 1947 вимушено переміщених людей. Це, переважно, гуртожитки комунальних закладів. Тим часом ще рік тому в МКП перебувало у чотири рази більше ВПО - 8 тисяч.

Про це розповіла заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська.

«На сьогодні близько 4% переселенців залишилися у МКП. Це суттєво менший відсоток, аніж загалом по Україні. У більшості, це повʼязано із поступовою інтеграцією ВПО у громади, - вважає Людмила Шатковська. - Ключовою умовою соціалізації переміщених осіб є підтримка їхньої зайнятості та самозайнятості. Тому робимо акцент на працевлаштуванні. Коли люди працюють, вони швидше адаптуються та стають активною частиною Рівненщини». 

З початку війни понад 4 тисячі переселенців звернулося до Рівненської служби зайнятості. Лише торік 1,2 тисячі ВПО отримали послуги служби, а 900 осіб були забезпечені роботою. Більше того, держава досі підтримує роботодавців, які працевлаштовують ВПО.

Тим часом, на Рівненщині триває робота щодо забезпечення житла. 

Так, торік у Радивилові збудували модульне містечко для 40 вимушених переселенців.

Цьогоріч у межах співпраці із Європейським фондом у Дубно запланували розпочати зведення 90-квартирного будинку для ВПО. Сформована в області і база земельних ділянок для майбутнього житла. У резерві - близько пів тисячі вільних місць у МКП.

«Наразі в області ведеться робота щодо формування фонду житла для тимчасового проживання. Для цього переміщена особа повинна стати на облік громадян, що потребують житла. А рішення відповідального органу щодо взяття особи на облік або відмови їй у цьому повинно бути прийняте протягом 1 робочого дня. Таке житлове приміщення надається безоплатно строком до 1 року, проте термін може бути продовжено», - розповіла Людмила Шатковська.

Якщо ви внутрішньо переміщена особа і потребуєте психологічної, юридичної допомоги або соціального супроводу з питань поселення, звертайтеся:

ГО «Простір інтеграції» (адреса рецепції: м. Рівне, вул. Словацького, 3а, тел. 096 745 01 00, rv.integrationspace@gmail.com);

Гаряча лінія ГУ Національної соціальної сервісної служби у Рівненській області для ВПО щодо тимчасового прихистку: +380 (362) 400 100, 098-505-83-25, 097-008-81-91.

На фото - модельне містечко в Радивилові

На фото - проєкт будинку в Дубно

Фото ілюстративне
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux