На Рівненщині за участю міністра обговорюють проблеми агровиробництва
опубліковано 17 вересня 2021 року о 13:38

На Рівненщині триває форум агровиробників, який організувала Всеукраїнська аграрна рада. Він відбувається у форматі дискусійної платформи між сільгоспвиробниками та владою. Тож разом із агровиробниками участь у заході бере міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, народні депутати.

«На сьогодні основне завдання – це відновити повагу до аграріїв, як рушійної сили економіки, - звернувся до присутніх міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко. - Ми відновили інституцію міністерства. До того ж, вперше аграрії, в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%», отримали реальний дешевий фінансовий ресурс в обсязі понад 27 млрд грн. Державна підтримка в цьому році не зосереджена на агрохолдингах. Натомість увага акцентується на компенсації кредитної ставки, сільгоспмашинобудуванні, органіці, садівництві, картоплярстві, меліорації. Крім того, прийняли закон про державний аграрний реєстр. А це означає, до для сільгоспвиробників буде єдина електронна система держпідтримки. Також ми запустили ринок землі. І це відбулося доволі спокійно».

Форум організували на базі на ПП «ВКО«МААНС». Завод займається виробництвом сільськогосподарської техніки та обладнання, вартість якої частково компенсується за рахунок коштів державного бюджету.

Саме завдяки роботі таких підприємств розвивається економіка області, створюються робочі місця, наповнюються бюджети усіх рівнів, прокоментував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Він відзначив, що місцеві агровиробники відчувають, що державна програма працює.

Однак є і свої проблеми. Наприклад, відсутність кваліфікованих кадрів. Саме тому сьогодні в області працюють в напрямі профтехосвіти (зокрема, в рамках проєкту «Rivne work hub»).

«Влада-бізнес-освіта - це трикутник, який є у всіх розвинених країнах. Якщо зараз ми не побудуємо правильне освітнє середовище, а я говорю про середню технічну освіту, то нам буде складно розвивати галузь. Наведу статистику європейських країн: 75 відсотків скандинавських школярів ідуть у середню професійно-технічну освіту. Лише 25 обирає вищу. В Польщі – 16 університетів. А в нас - 200. В Україні всі хочуть бути економістами і юристами. Але нам треба і золоті руки, бо без них не обійтись. На сьогодні в Україні профтехосвіту вибирає в середньому 26 відсотків школярів. А на Рівненщині цей показник вищий і становить вже 42 відсотки. Ми змінили регіональне замовлення і нарешті почали готувати газозварювальників, верстатників, спеціалістів меблевої галузі. Наша задача – щоб через 2-3 роки і в агровиробників був готовий спеціаліст», - прокоментував Віталій Коваль.

Також очільник області закликав агровиробників об’єднуватись і давати свої пропозиції щодо подальшого розвитку галузі.

Під час форуму обговорили і роботу сільгосппідприємств в умовах вільного обігу земель.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux