На Рівненщині реалізується проєкт «Діємо для здоров’я»
опубліковано 05 жовтня 2021 року о 11:51

Рівненщина є одним із п’яти пілотних регіонів, де з листопада 2020 року реалізується україно-швейцарський проєкт «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні» («Діємо для здоров’я»).


Проєкт має на меті запобігти передчасній смертності, а також підвищити тривалість життя людей шляхом запровадження інтегрованого підходу до профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань (НІЗ).



Про напрямки впровадження йшлося під час зустрічі керівництва ОДА та обласної ради з представниками проєкту «Діємо для здоров’я».



Як повідомив керівник проєкту Джума Худоназаров «Діємо для здоров’я» є найбільшою і найтривалішою інвестицією Уряду Швейцарії в українську систему громадського здоров’я через Швейцарську Агенцію розвитку та співробітництва. Проєкт є довготривалим, його перша фаза триватиме 4 роки (2020-2024 рр.), та спрямований на зменшення факторів ризику, що сприяють неінфекційним захворюванням.



В Україні представники Проєкту разом з партнерами з ВООЗ, Світового банку, Університетських клік Женеви, Центру громадського здоровя МОЗ України, МОН, активно працюють над протидією неінфекційним захворюванням (НІЗ) на національному, регіональному та місцевому рівнях.



Зокрема, на основі конкурсу на Рівненщині експертами відібрано 4 пілотних громади проєкту – Бугринську, Гощанську, Здолбунівську та Дядьковицьку.



«Ми щиро раді, що Рівненська область потрапила до переліку пілотних регіонів, де реалізується проєкт «Діємо для здоров’я». Було проведено низку етапів та відібрано територіальні громади, які будуть брати участь у проєкті в плані організації заходів та агітації за здоровий спосіб життя. Вони отримують ресурс у розмірі майже 400 тис. грн. на їх реалізацію. Діяльність ОДА спільно з депутатським корпусом облради спрямована на створення належних умов для поліпшення здоров’я наших мешканців. На це ми націлюємо і територіальні громади. У рамках «Великого будівництва» на території області значно збільшилась кількість спортивних об’єктів – це і великі спорткомплекси, і спортивні майданчики. Сподіваюсь, що результатом реалізації проєкту буде створення умов для здорового харчування, ведення здорового способу життя. Ваш проєкт буде вдало доповнювати наші ініціативи», – зазначив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.



Як розповіли координатори проєкту в Україні, він містить три компоненти та націлений на створення сприятливого нормативно-правового середовища для профілактики та контролю НІЗ; Посилення спроможності первинної ланки медичної допомоги надавати якісні послуги з профілактики, лікування та підтримки людей з НІЗ; а також посилення спроможності шкіл, центрів громадського здоров'я та спільнот впроваджувати заходи задля зменшення ризиків НІЗ, зміни поведінки, покращення знань та ставлення до свого здоров'я.



«Ми сьогодні перебуваємо у стадії суттєвого реформування системи охорони здоров’я. Однією з важливих складових якої є профілактична медицина. Тому маючи підтримку і сторонню професійну думку, вважаємо, що нам вдасться побудувати більш якісну модель профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями», - наголосив директор департаменту ЦЗ та ОЗН ОДА Олег Вівсянник .

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux