МОЗ готує сімейних лікарів до надання психологічної підтримки громадянам України
опубліковано 09 серпня 2022 року о 14:18

Внаслідок повномасштабної війни в Україні багато людей мають надважкий досвід втрати близьких. Хтось втратив рідну домівку, а дехто – зазнав насильства та пережив окупацію. 

Наслідки війни відчутні кожному українцю, де б він не перебував: на сході, де тривають активні бойові дії; у більш безпечних регіонах країни або за її межами. Кожен потребує психологічної підтримки та допомоги. 

«Сьогодні перед всією країною стоїть важливе завдання – допомогти людям вистояти, пережити наслідки війни та зберегти своє здоров’я. Не менш важливим є допомогти людині відчути, що вона не одна і збереження психічного здоров’я не менш важливо, ніж з фізичний стан. Якщо людина відчуває, що їй потрібна психологічна підтримка чи допомога, а також за наявності певної симптоматики, ми рекомендуємо звернутися до спеціаліста та отримати цю допомогу, – зазначила заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. 

Для того, аби кожен українець, який зіткнувся з війною, мав надійну опору та можливість пережити травматичні події і жити далі, за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської формується Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Вона об’єднує досвід, зусилля, ресурси, знання та вміння різних організацій, зокрема ВООЗ, ЮНІСЕФ та країн-партнерів, які мають певний досвід психологічної підтримки громадян під час військових конфліктів, надзвичайних ситуацій  чи  у мирний час.

За словами заступника Міністра, Програма знаходиться у процесі наповнення.  Один із пріоритетів роботи, визначених Міністерством охорони здоров’я України, – навчання сімейних лікарів, оскільки саме вони першими контактують з пацієнтами, а також з їхніми родинами та близькими людьми. МОЗ має на меті, аби всі сімейні лікарі могли здійснювати ранню діагностику та надавати психологічну допомогу кожному, хто цього потребує. 

Основні цільові групи – це родини військовослужбовців; ті, хто отримав поранення; люди, які були у полоні або під окупацією; ті, хто втратив рідних та близьких. Також великою  мірою це стосується тих людей, які пережили посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) під час війни. Особлива група діти і люди, які вимушено переселилися в інші області. 

Якщо ж людина знаходиться у стані кризи та потребує більш спеціалізованої профільної допомоги, або медикаментозної терапії, тоді доцільніше підключати фахівців, які можуть надати допомогу у спеціалізованих психіатричних відділеннях та відділеннях психологічної реабілітації. 

Нині отримати таку допомогу можна, звернувшись до відповідних закладів охорони здоров’я МОЗ та в областях, зокрема, це ветеранські госпіталі та центри. 

Допомогти кожному українцю вистояти, подолати наслідки війни та відновити психоемоційний стан – пріоритет для МОЗ та партнерів. Адже психологічне відновлення громадян є запорукою нашої сили, відбудови й економічного зростання України у майбутньому. 

Нагадаємо, що Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційована першою леді Оленою Зеленської, має на меті захист та відновлення ментального здоров’я українців, а також створення практичного механізму допомоги тим, хто постраждав внаслідок війни. Програма впроваджується МОЗ разом із партнерами за сприяння Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux