Міністр охорони здоров'я Максим Степанов представив план реформи екстреної медицини в Україні
опубліковано 31 липня 2020 року о 11:44

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов представив детальний план реформування системи екстреної медичної допомоги (ЕМД) в Україні. Про це він розповів на щоденному брифінгу у п'ятницю, 31 липня.


“Зараз в Україні працює 25 регіональних центрів екстреної медичної допомоги. В системі працює майже 40 тис. осіб, 2 954 бригади, які цілодобово, 24/7, готові прийти українцям на допомогу”, - зазначив очільник МОЗ.


Міністр також підкреслив, що МОЗ знає основні проблеми, які сьогодні існують у сфері екстреної медицини. Вони виникли не за один день, а накопичувалися майже 30 років, серед них: неправильно побудована мережа ЕМД, стан автопарку екстренки, неправильно побудовані маршрути пацієнтів, відсутність достовірних статистичних даних, відсутність алгоритмів реагування при надзвичайних ситуаціях, низьке фінансове забезпечення та інші.


“Всі ці проблеми ми чітко розуміємо і знаємо, адже не сидимо постійно в кабінеті, а спілкуємось з медичними працівниками. Що ми плануємо зробити в 21-23 роках. Це ті самі КПІ, по яким можна буде оцінювати роботу Міністерства і всієї медицини, яку ми будуємо”, - підкреслив Степанов.


За його словами, наступного року планується, що показник дотримання нормативу з часу доїзду швидкої до пацієнта має досягти 60% (зараз лише 30%), у 2022 році - до 75%, а в 2023 - до 85%. Крім цього, МОЗ перегляне та змінить систему маршрутизації пацієнтів, тобто у який саме медзаклад мають направляти пацієнта у критичному стані.


“У 2020 році розмір фінансування ЕМД становив 6 млрд гривень. Додатково Уряд виділив ще 1,26 млрд грн. 922 млн грн передбачено в державному бюджеті на заміну карет швидкої допомоги, які знаходяться на балансі нашої екстренки. В цьому році ми плануємо закупити близько 400 автомобілів”, - підкреслив Міністр.


За його словами, у 2021 році послуги ЕМД та її фінансування має бути на рівні 15,9 млрд грн. На думку очільника МОЗ, саме з такими цифрами можна говорити про якісну допомогу.


“Також треба передбачити близько 1,6 млрд гривень на закупівлю автомобілів, що дозволить закупити близько 700 автомобілів. Ще 707 машин плануємо закупити у 2022 році. Це наші пріоритети та бачення екстреної медичної допомоги. Ми чітко знаємо куди йти та у який спосіб це робити. Ми почали рухатися цим шляхом і я впевнено можу сказати, що ми в найближчі 2-3 роки зробимо еталонну екстрену медичну допомогу”, - підсумував Максим Степанов.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux