Міністерка соцполітики ознайомилася з роботою Центру психосоціальної підтримки у Здолбунові
опубліковано 05 жовтня 2023 року о 16:48

Новостворений Центр психосоціальної підтримки в Здолбунівській громаді відвідали Міністерка соцполітики Оксана Жолнович та голова Нацсоцслужби України Василь Луцик.

«Створення «єдиної точки звернення» дуже важлива ініціатива громад. Ми маємо спільно підвищувати соціальну спроможність та згуртованість, зокрема, інтеграцію та адаптацію ВПО та ветеранів. Окрім того, у вас є доступний простір для проведення тренінгів щодо реагувань на кризові ситуації, зниження загального рівня стресу та тривожності у населення. А ще – це місце для зміцнення волонтерського руху», - сказала міністерка.

Нагадаємо, що в Центрі психосоціальної підтримки надають послуги із діагностики, терапії, а також проводять групові та індивідуальні консультації. Він створений в межах польського проєкту PRO_MentalHealth, який реалізував Фонд міжнародної солідарності у партнерстві з Банком крайового господарства. Зручно, що поряд діє Терцентр соціального обслуговування.

«Центри психосоціальної підтримки запрацювали в усіх чотирьох районах області - Сарнах, Вараші, Дубні та Здолбунові. У штаті є психіатр та три психологи, які пройшли відповідне сертифіковане навчання. Кожен із закладів також отримав автомобіль.  Для прикладу, фахівці закладу Здолбунова , так звана мультидисциплінарна команда, обслуговують 26 громад Рівненського району», - розповів перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Він додав, що діяльність таких центрів – один із напрямків впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Головна мета ініціативи - допомогти українцям подолати наслідки війни, покращити психоемоційний стан та підтримати тих, хто цього потребує.

Оксана Жолнович також зазначила, що у такі локації варто підтягувати волонтерів та об’єднувати у спільноту на чолі з координатором. Це значно посилить, розвантажить соціальну сферу громад. Вона пояснила – є багато людей, які хочуть долучитися до соціальної роботи: плетуть сітки, ліплять вареники, допомагають медичному персоналу. Ці волонтерські ініціативи не вимагають штату, але потребують системної роботи. Такі менеджерські підходи підсилять стійкість громад.

Міністерка додала, що така «єдина точка звернення» - кругова підтримка кожного члена родини. І мова йде не лише про психологічні діагностики, а про підтримку загалом. Це можуть бути різні життєві етапи: планування сім’ї, підлітковий супровід, інтеграції ВПО та ветеранів. Нині в міністерстві вже готові до впровадження центрів життєстійкості, а Здолбунів може доєднатися до пілотного проєкту.

«Домовилися про розширення напрямів їх діяльності і про те, що ми від імені держави готові підхопити фінансування цікавих проєктів, забезпечити заробітною платою фахівців. Це буде наша спільна робота з начальником ОВА Віталієм Ковалем.  Наша мета - забезпечити мешканців Рівненщини послугами психосоціальної підтримки», - підсумувала Оксана Жолнович.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux