МінАПК, Рівненська ОДА та Всеукраїнська асоціація громад підписали Меморандум про співпрацю
опубліковано 09 липня 2021 року о 12:21

Після відкриття ринку землі громади матимуть зворотній зв’язок для вирішення питань, пов’язаних із реформою. Для цього Міністерство аграрної політики і продовольства, Рівненська ОДА та Всеукраїнська асоціація громад підписали Меморандум про співпрацю.

Мета і завдання документа – консолідація зусиль для реалізації земельної реформи, зворотній зв’язок про системні проблеми, які є в місцевого самоврядування сільських територій для негайного і своєчасного їх вирішення.

«Ми будемо отримувати зворотній зв'язок від двох каналів – Рівненської ОДА і Асоціації, про першочергові проблеми громад. І потім це реалізовувати. Така комунікація ефективна, ринок землі цьому підтвердження: ми одержували запити від громад щодо передач земель на місця – і ця ініціатива була підтримана Президентом. 24 травня цього року Володимир Зеленський підписав Закон, який остаточно повертає громадам право розпоряджатися своїми ресурсами», - наголосив перший заступник Міністра АПК Тарас Висоцький.

За словами голови ОДА Віталія Коваля, Меморандум стане потужним інструментом співпраці із центром: «Земельна реформа – це нові можливості для громад області. А Меморандум поглибить діалог із Міністерством через ОДА в питаннях розвитку аграрної галузі».

Віталій Коваль додав, що на Рівненщині триває систематична робота над втіленням ініціатив щодо ефективного використання землі.

«Ще у 2020 році в області проведено аудит сільськогосподарських земель на площі понад 750 тисяч гектарів. У результаті – підприємства збільшили кількість облікованих посівних площ на 28 тисяч гектарів. Це також дозволило збільшити податкові надходження до бюджетів громад. Зокрема, за І квартал 2021 року Рівненщина отримала лідируючі позиції в країні по сплаті земельного податку та податку з доходів фізичних осіб», - додав Віталій Коваль.

На важливості для громад бути в постійному контакті з центральною владою наголосив перший заступник виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник.

«Проблеми розвитку села для нас є пріоритетом. Будь-яка реформа - живий процес, в який необхідно вносити вчасні корективи. Саме профільні асоціації покликані давати зворотній зв’язок, щоб вчасно коригувати ті недоліки, які є в реформі», - зазначив Іван Слободяник.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux