Кошти, пільги та гарантії. На Рівненщині роз’яснили права дітей-сиріт
опубліковано 12 червня 2023 року о 16:40

У Рівненській ОДА відбувся онлайн-брифінг, присвячений соціальному захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та ВПО. 

Спікери: начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА Віктор Марчук, начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Олена Ткачук. Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування до 18 років мають отримувати соціальне забезпечення, розповів Віктор Марчук. Після повноліття, відповідно до Постанови КМУ від 25.08.2005 року № 823, виплачується також одноразова допомога. Кошти на це передбачаються у місцевих бюджетах громад. Розмір такої виплати становить 1810 грн.

Крім того, відповідно до ЗУ «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» випускники навчальних закладів, які є дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, забезпечуються одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку. На сьогодні ця сума становить близько 16 тис. грн. Допомога надається за рахунок закладу або установи незалежно від подальшого працевлаштування або продовження навчання. Забезпечення такої виплати це не право, а обов’язок навчального закладу. І це – державні гарантії дітям. 

«Органи прокуратури звернулись до суду про визнання бездіяльності 2-х закладів освіти щодо невиплати 7 випускникам одноразової грошової допомоги», - повідомила Олена Ткачук.

Окремо обговорили питання надання пільг при вступі до вищих навчальних закладів. 

Так як і минулого року при вступі до вишів цьогоріч збережено пільги для дітей військовослужбовців, з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також ВПО.

Начальник служби у справах дітей ОДА Віктор Марчук зазначив, що  в області здійснюється моніторинг дітей ВПО, особливо з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

«Наразі в області перебуває 78 дітей, які мають такий статус.  19 дітей перемістилися на Рівненщину із прийомними батьками, 11 – разом із будинками сімейного типу, решта – перебувають під опікою та піклуванням. Крім того, службами взято на облік 20 дітей, які приїхали без супроводу законного представника. Ці діти влаштовані в сім’ї родичів чи знайомих. Службами здійснюється робота щодо їх догляду», - зазначив Віктор Марчук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux