Коронавірус. Основне на брифінгу Рівненської ОДА за 15 квітня
опубліковано 15 квітня 2020 року о 16:41

У Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг щодо ситуації із поширенням коронавірусу.

Спікери – заступник голови ОДА Ігор Тимошенко,  в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА Олег Вівсянник – відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів області.

Модерував захід начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Рівненської ОДА Олександр Поліщук.

Основні меседжі брифінгу:

  • Надання медичної допомоги хворим на Covid-19 в Рівненській області здійснюється виключно за вимогами протоколу МОЗ, зміст яких доведено до усіх лікувальних закладів. Управління охорони здоров’я ОДА здійснює контроль за їх дотриманням.

  • Від початку пандемії діагностовано 44 випадки захворювання медпрацівників. В обласній клінічній лікарні підтверджено 27 випадків, повторно відібрано 66 біологічних проб.

  • В області достатня кількість медиків. Управління охорони здоров’я ОДА формує додатковий резерв для надання цілодобової медичної допомоги.

  • Управління охорони здоров’я ОДА отримало 53 упаковки «Плаквенілу». Ліки розподілені відповідно до кількості надання медичної допомоги і територіального охоплення закладами медичної допомоги першої хвилі. В резерві – близько 20 упаковок засобу. Кількість препарату для хворих пацієнтів визначається рівнем перебігу хвороби.

  • Інформація про особисті дані хворих на коронавірус для публічного загалу не надається, адже вона захищена Законом України «Про захист персональних даних». Дана інформація може надаватися лише за згодою людини, або ж у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

  • Ситуація в Рокитнівському районі нестандартна: серед інфікованих голови РДА і райради та головний лікар ЦРЛ. Разом з тим, усі оперативні справи в районі вирішуються в тому ж порядку, що й завжди. Голова Рокитнівської РДА Віктор Мініч під час самоізоляції продовжує здійснювати функції як керівник району. На випадок кризових ситуацій є алгоритм дії щодо покладання обов’язків на інших осіб, за потреби такий буде виконуватися. Наразі на Рокитнівщину надіслано 150 швидких тестів для дослідження усіх контактних осіб. Вивчається питання про порушення умов карантину під час проведення сесії районної ради.

  • Лабораторних потужностей для діагностики Covid-19  на сьогодні вистачає. Якщо темпи поширення захворювання не змінюватимуться, кількості тестів вистачить на один місяць.
  • Медичні заклади отримують засоби захисту для лікарів та тести відповідно до потреб, які подаються щотижня до ОДА.

  • Перші гуманітарні вантажі із засобами захисту для лікарів направлялися на медзаклади першої та другої хвилі для лікування пацієнтів із Covid-19. На амбулаторії первинної ланки медицини днями будуть направлені засоби захисту.

  • Мережа заправок БРСМ надає допомогу рівненським швидким. Щотижня це 50 літрів безкоштовного пального. Мережа планує робити це під час усього періоду карантину.

  • Сьогодні відбулася зустріч керівництва ОДА та представників церков Рівненщини. Про спільний алгоритм дій, за яким буде проходити святкування Великодня, буде повідомлено додатково.
  • Усі громадяни, які перетинають кордон, зобов’язані проходити двотижневу обсервацію, при цьому повинні підписати добровільну згоду. Усі місця обсервації, яких на Рівненщині 16, відповідають вимогам. Проживання та доїзд буде безкоштовним, а харчуватимуться за власний кошт.

  • Посівна на Рівненщині проходить за прогнозом. Карантин та погодні умови особливо не вплинули на її темпи. Завершено посів ранніх ярих культур (пшениці, ячменю, вівса) та цукрових буряків. Проводиться посів пізніх культур зокрема, кукурудзи на зерно, сої, соняшнику. Їх посіяли на 60 % від прогнозу. Частина підприємств до 25 квітня повністю завершить посівну.
  • На даний час підстав припиняти карантин немає. У разі зниження порогу захворюваності, питання продовження чи припинення карантину буде розглядатися на засіданні обласної комісії з питань ТЕБ і НС.


На період карантину відповідно до Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” врегульовано питання продовження строку виплати державної соціальної допомоги та пенсії особам, яким вона була призначена раніше:

  1. малозабезпеченим сім’ям без подання необхідних документів, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та необхідних документів, поданих після закінчення терміну дії карантинних заходів;
  2. сім’ям з дітьми протягом встановленого періоду здійснення заходів та один місяць після дати його завершення;
  3. особам з інвалідністю з дитинства або на дітей з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, у випадку пропуску строку переогляду МСЕК та ЛКК про встановлення інвалідності, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги/пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю або дитини з інвалідністю.

Окрім того, установлено, що орган соціального захисту населення протягом одного місяця після відміни карантину проводить перерахунок розміру виплаченої державної соціальної допомоги та державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю на підставі поданої особою або її законним представником заяви та необхідних документів.

25 березня 2020 року Урядом прийнято постанову № 247 «Про особливості надання житлових субсидій», якою передбачено спрощення порядку надання житлової субсидії в умовах встановлення карантину, спрямованого на запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та запроваджено додаткову компенсацію витрат на оплату комунальних послуг.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux