Коронавірус на Рівненщині: головне за 5 травня. ВІДЕО
опубліковано 05 травня 2020 року о 16:46


5 травня у Рівненській ОДА відбувся традиційний онлайн брифінг щодо ситуації із поширенням коронавірусу.

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін, начальник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник відповіли на запитання, які наразі хвилюють жителів області. Модерував захід начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Поліщук.

Основні меседжі брифінгу:

  • В області на сьогодні офіційно зареєстровано 779 підтверджених випадків на коронавірус, за останню добу було виявлено 17 хворих.
  • На Рівненщині зафіксовано динаміку щодо зменшення захворювання на Covid-19. Якщо за останні декілька днів в області проводили 150-200 тестів і було виявлено 20% позитивних, то сьогодні з 200 тестів  позитивних удвічі менше – 9%. Позитивна динаміка за останню добу зафіксована і на всеукраїнському рівні. 4 травня в Україні зафіксований рекордно низький відсоток людей, які захворіли на СOVID-19, відносно загальної кількості активних хворих – 3,5%. Також зафіксоване рекордне співвідношення пацієнтів, які одужали, до нових хворих: за добу видужали 256 людей, а заражень виявили 366.
  • На сьогодні в області працює 9 ринків, 5 з них - у Рівному, по одному – в Здолбунові, Вараші, Корці та Радивилові. Контролює діяльність закладів торгівлі  Держпродспоживслужба. За останню добу порушень не виявлено, підприємства працюють чітко, виконуються вимоги комісій ТЕБ та НС, а працівники закладів – у масках та рукавичках, дотримується вимога щодо 10 м кв. Діє  гаряча лінія Уряду – 1545, яка дає можливість надавати бізнесу пропозиції щодо послаблення карантину. 
  • Уряд продовжив карантин в Україні до 22 травня, але вже 11 травня буде скасована частина обмежень. Так, будуть відкриті: парки, зони відпочинку; салони краси, перукарні; оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами; заклади громадського харчування на виніс; літні кафе та ресторани просто неба; музеї, бібліотеки; тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах; сервіс побутової техніки; стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси тощо.
  • Адаптивний карантин – це заходи, які вводяться в областях, в яких не зменшується, а зростає кількість хворих. Це дає можливість рішенням комісій з питань ТЕБ та НС вводити більш жорсткі обмеження. До кінця тижня на Рівненщині відбудеться засідання комісії, де буде проаналізована динаміка захворюваності на коронавірус і прийняте відповідне рішення.
    Наразі триває епідеміологічне розслідування щодо інфікування людей в селі Зоря Рівненського району. За попередньою інформацією, зараження відбулося через масове відвідування богослужінь.
  • Препарат «Плаквеніл» не може закуповуватися за кошти місцевих бюджетів, тому що не відноситься до Нацпереліку лікарських засобів, затверджених постановою КМУ. Для лікувальних закладів цей препарат область отримує за рахунок централізованих поставок МОЗ. Наразі в області є ще 11 упаковок «Плаквенілу». Він рівномірно розподілений між лікарнями першого рівня.
  • У Рівненській області є понад 20 тис. медпрацівників. На сьогодні зарплата працівників первинної ланки складає в середньому понад  15 тис. грн, а середня заробітна плата працівників вторинної та третинної ланки на рівні не менше 5 тис. грн. МОЗ ініціює підвищення заробітних плат медичних працівників. Підвищення буде у розмірі до 50% і потребуватиме додатково 11 млрд грн з державного бюджету. Разом з тим, стимулювати роботу медиків повинні і місцеві органи влади, які є власниками закладів медицини.
    Безсимптомний діагностований пацієнт повинен перебувати на самоізоляції. Він отримує або профілактичне, або загальноукріплююче лікування. Інша річ, якщо безсимптомний пацієнт недіагностований. Тому і введені карантинні обмеження, щоб уберегтися від масового поширення СOVID-19. Завдяки дотриманню загальних правил вдасться знизити поріг епідемії та зменшити термін продовження карантину.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux