Добу княжої родини можна було відчути на виставці, яку відкрили напередодні у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Її відвідав і начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.
«Імпреза присвячена пам’яті видатного роду, який 300 років тому став власником Рівного. Також у їхніх володіннях було і місто Дубно. За часів Любомирських Рівне розбудовувалося і розвивалося. А в Дубно проводили відомі контрактові ярмарки, на які приїздили купці з багатьох країн світу. Любомирські споруджували палаци, гімназії, костели. Розвивали культурне життя нашого краю. Тому родина князів Любомирських - невід’ємна матеріальна та нематеріальна культурна спадщина Рівненщини», - розповів очільник області.
Під музичний супровід творів Казимира Любомирського у виконанні піаніста Сергія Кульчинського та камерного квартету «Dissonace» Рівненської обласної філармонії кожен відвідувач міг поринути у добу шляхетності.
Також відбулася дегустація страв з кулінарної книги князів Любомирських, які були відновлені Олександром Медведем та ГО «Гільдія кухарів Рівненщини». Частували гостей уподобаннями та авторськими рецептами.
«Гастрономічні уподобання та авторські рецепти часів князівства - це величезний пласт кулінарної історії, яку варто вивчати, цікавитися та поширювати. Всі українські шефи зараз активно популяризують та відроджують старовинні рецепти. Княжа кухня – це 16-20 століття», - сказала начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.
Торік на Рівненщині видали збірку музичних творів князя Казимира, до яких ввійшли 15 фортепіанних мініатюр. Її подарували бібліотекам, музичним закладам області. До цього ноти Любомирського на теренах України не видавалися.
Фото Олександра Харвата