Хто на Рівненщині має сплатити податок за «зайві» квадратні метри
опубліковано 19 серпня 2020 року о 16:00

Добігає до закінчення серпень, а отже, спливає термін сплати громадянами податку на нерухоме майно. Жителі краю, які не заплатять податок за квартири і будинки, наражають себе на штрафні санкції.


“Згідно з вимогами Податкового кодексу, податкове зобов’язання може бути нараховане за звітні роки в межах 1095 днів. Тобто трьох років”, – пояснює начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук. - «Податок потрібно заплатити протягом двох місяців з моменту отримання податкового повідомлення-рішення. Якщо ж громадянин не сплатить податок до 30 днів – штраф становитиме 10%, від 30 днів – 20%».

Тож, хто з жителів Рівненщини, коли і за які «зайві» квадратні метри має сплачувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?


Як пояснює Людмила Кончук, податок на житлову нерухомість сплачують громадяни, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку. Тобто незалежно від кількості осіб, зареєстрованих (прописаних) на житловій площі, податок розраховується виключно для її власника/власників.


Розмір податку залежить від площі житла. Платити за квартиру до 60 квадратів і за будинок до 120 не потрібно, а ось за кожен наступний метр доведеться сплатити податок. До прикладу, якщо площа квартири 95 м2, то податок буде нараховано за 35 м2.


Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена, — не більше 1,5 % від мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за 1 м2.


Зверніть увагу, що громадяни сплачують у поточному році податок за минулий рік. У 2019 році розмір мінімальної заробітної плати становить 4 173 грн., таким чином, максимальна ставка податку становитиме 62,59 грн. за 1 м2. Ставки податку на нерухомість встановлюють органи місцевої влади. Наприклад, у Рівному ставку податку на нерухоме майно встановлено на рівні 0,5% від мінімальної зарплати(20,87 грн.).


Хто обчислює суму податку на нерухомість? Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника нерухомості. Податкові повідомлення-рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня 2020, а сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після отримання.


Що робити, якщо громадянин не отримав податкове повідомлення-рішення? У такому випадку власники житлової нерухомості можуть звернутися до контролюючого органу за місцем проживання та провести звірку даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Жителі Рівненщини можуть звертатись до територіальних ЦОПів. Адреси та телефони за посиланням: https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.


Зверніть увагу, якщо поштова служба не може вручити податкове повідомлення через те, що платника немає за місцем реєстрації або він відмовився прийняти повідомлення, податкове повідомлення вважається врученим з дати його вкладення поштовою службою до абонскриньки громадянина.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux