Головний санлікар України разом із командою ВООЗ перебувають на Рівненщині
опубліковано 15 липня 2022 року о 12:46

Заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін разом із командою ВООЗ та партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) перебувають із робочою поїздкою на Рівненщині.

Головна мета візиту – реагування на вияви поліомієліту.

Так, недостатні показники вакцинації проти поліомієліту спричинили в Україні спалах небезпечного захворювання наприкінці 2021 року. Випадки підтвердили на Рівненщині та Закарпатті. Тоді в регіоні вжили першочергові заходи для недопущення поширення вірусу, зокрема посилили епіднагляд та запровадили додаткові тури імунізації.

«Спалах поліомієліту – надзвичайна ситуація міжнародного масштабу. Ситуація ускладнюється масовим переміщенням населення, пов’язаним із війною. Кожен новий випадок, поява нових осередків – це ризик поширення небезпечного захворювання на міжнародному рівні», – зауважив Ігор Кузін.

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін зазначив, що регіон у питанні протидії поширенню поліомієліту має як сильні, так та слабкі сторони:

«За останні роки область не досягала показника 95% охоплення дітей щепленнями проти поліомієліту. І це слабка сторона, адже невиконані обсяги профілактичних щеплень збільшують ризики поширення хвороби. Компенсується цей недолік сильною стороною – належним рівнем організації епіднагляду».

Про епідемічну ситуацію в регіоні розповів головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов. За його словами, показники вакцинації проти поліомієліту залишаються недостатніми. Минулого року на цей процес негативно вплинула пандемія COVID-19, а цьогоріч – військові події.

Під час наради наголошено, що одними з найпоширеніших причин відсутності планових або повторних щеплень у дітей є релігійні переконання батьків та недостатня обізнаність.

У свою чергу, координатор на реагування спалаху поліомієліту в Україні (Бюро ВООЗ) Реймонд Данколі наголосив, що мета місії ВООЗ – побачити, які заходи з протидії поліомієліту вживаються в Україні загалом і на Рівненщині зокрема, особливо в умовах війни.

У центрі уваги обговорення, зокрема, й робота з переселенцями та підготовка до початку нового навчального року. Тому під час наради наголошено, що перед 1 вересня усім батькам необхідно перевірити вакцинальний статус дітей. Це стосується не лише маленьких мешканців Рівненщини, але і тих дітей, які вимушено перебувають на території області.

Нагадаємо, єдиний надійний спосіб запобігти розвитку поліомієліту – це вакцинація. Для подолання спалаху поліомієліту в Україні 1 лютого було розпочато загальнонаціональну кампанію з вакцинації проти поліомієліту для забезпечення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) приблизно 140000 дітей віком від 6 місяців до 6 років, які раніше не отримували жодних доз. Із 24 лютого 2022 року, коли через вторгнення російської федерації почався значний рух населення та переміщення, ризик передачі поліовірусу в інші регіони та країни зріс. Незважаючи на війну, наздоганяльна кампанія з вакцинації триває, хоча й дуже повільно. Наразі 70% дітей в Україні, які були цільовою аудиторією, були щеплені ІПВ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux