Громади Володимирецького району навчали, як запустити ОТГ після виборів
опубліковано 19 грудня 2019 року о 16:47

Напередодні виборів, у Полицькій, Рафалівській, Каноницькій та Антонівській ОТГ відбулись публічні обговорення з питань децентралізації. Новоствореним громадам пояснювали, що після 22 грудня вони перейдуть у зовсім іншу реальність, яка даватиме нові можливості та накладатиме відповідну до них відповідальність.

Вів слухання заступник голови Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко.

На прикладах ОТГ, створених ще декілька років тому, він пояснював ключові переваги об’єднання, серед яких чи не найважливішою є суттєво більша фінансова спроможність. Об’єднані громади сьогодні наповнюють свої бюджети не лише рентою, акцизом, податком на нерухомість та землю, а в першу чергу податком на доходи фізичних осіб.

Тим часом, середні показники орієнтованих власних доходів в розрахунку на одного жителя різняться: в Полицькій ОТГ це близько 2400 гривень на людину; в Рафалівській – близько 2000 гривень;  Каноницькій ­– 900 гривень; Антонівській – біля 1300 гривень. Дефіцит буде покривати державна базова дотація. Але щоб збільшити власні надходження громади повинні боротись, в першу чергу, за легалізацію працевлаштування, бо від цього залежить розмір ПДФО. Громади для цього отримають необхідні інструменти контролю.

Це ж стосується легалізації бізнесу. Кожен підприємець громади повинен сплачувати податки. У селі Великі Цепцевичі цікавились, де саме підприємець платить податки, якщо проживає за межами громади. Експерти були однозначні – якщо підприємницька діяльність здійснюється на території ОТГ, значить платити треба в її бюджет.

Ефективний податковий збір, інвентаризація ресурсів, а також допомога держави значно розширюють розмір фінансові можливості. Уже сьогодні сумований бюджет третини громад області більший за весь обласний бюджет. Миляцькій ОТГ, для прикладу, вдалося збільшити обсяг надходжень у 2019 році до майже 11 млн. грн – а це вдвічі більше ніж у 2016 році.

Проте ситуація з формуванням бюджету цими чотирма ОТГ трохи складніша, адже вибори у них відбуваються наприкінці бюджетного року, зазначає консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівненщині Василь Курилас. Тому бюджети окремих сільрад поки будуть формуватись старими радами окремо і виконуватись будуть також окремо. ПДФО, яке мало йти в громади, надходитиме у районний бюджет, і уже райрада буде ці кошти у вигляді субвенцій чи іншим способом перераховувати на місця. Очікуємо, зазначив експерт, що до початку другого кварталу 2020 року уряд влаштує цей момент.

Та переваги об’єднаних громад не закінчуються на розширенні суто власної фінансової спроможності. Багато питань вдається вирішувати завдяки участі у конкурсах проектів, розповів голова Миляцької громади Федір Хлебович. Завдяки таким проектам вдалося реконструювати дитячий садок, відкрити місцевий ЦНАП, збудувати спортзал каркасного типу та інше. Такі проекти реалізовуються на умовах співфінансування з обласним чи державним бюджетами, або ж з іноземними фондами. Частка громади становить не менше 10%. За таких умов задум вартістю у десять мільйонів, для прикладу, вдається втілювати за один мільйон від громади. «Але чи має сьогоднішня сільрада цей мільйон звідкись взяти?» – риторично запитує пан Федір у аудиторії. «А об’єднана громада має!»

Поза темою децентралізації місцеві жителі піднімали питання, які врешті решт доведеться вирішувати все ж таки громадам. Серед них – електрифікація нових житлових масивів у Іванчах та Великих Цепцевичах, хоча подібні проблеми виникають і в інших селах. Ігоря Тимошенка запитували, яким чином можна влаштувати електрокомункації, адже сьогодні доводиться вдаватися до екзотики ­– житель села Іванчі змушений був встановити на покрівлі свого новозбудованого будинку сонячні електропанелі. Вирішити це питання теперішня сільрада самостійно не в змозі, але об’єднана громада матиме більше можливосте, переконаний пан Тимошенко. Область допоможе, адже існують відповідні цільові програми на такі проекти. Але, знову ж таки, їх втілення можливе лише спільними силами ­ОТГ і області чи держави.

Голова Володимирецької РДА Анатолій Рижий та голова райради Василь Ковенько впевнені, що вкотре переконувати уже не потрібно – люди зробили свій вибір і оберуть керівництво ОТГ вже цієї неділі, 22 грудня. Звісно, проблем постане дуже багато – організація первинної медицини, створення команд цивільного захисту, утримання дитячих садків, дороги, розвиток підприємництва, підтримка соціальної інфраструктури та багато чого іншого. Але «останній вагон» добровільного об’єднання, у який застрибують новостворені ОТГ, дає можливість робити менше помилок.

В області є десятки успішних історій розвитку громад і Миляцька лише одна з них. Керівники цих громад, керівництво області та району, громадські організації готові ділитись досвідом. Спільними зусиллями, переконаний Ігор Тимошенко, вдасться створювати нові історії успіху. Тепер і на Володимиреччині.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux