Форвардні закупівлі зерна врожаю 2020 року
опубліковано 09 липня 2020 року о 09:45

На селекторній нараді під керівництвом заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького обговорили співпрацю ПАТ «Аграрний фонд» та АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» з сільгоспвиробниками.


За повідомленням представників АТ «ДПЗКУ» та ПАТ «Аграрний фонд», компанії працюють за двома програмами закупівель зернових: форвардними та спотовими закупівлями.


У рамках форвардної програми ПАТ «ДПЗКУ» та АТ «Аграрний фонд» співпрацюють з дрібними та середніми сільгоспвиробниками.


Безпосереднє здійснення закупівель зерна майбутнього врожаю у 2020 року (пшениці, ячменю, кукурудзи та жита) АТ «ДПЗКУ» проводить у два етапи, реалізуючи це через регіональні філіали. Протягом першого етапу з товаровиробником укладається договір поставки зернових культур майбутнього врожаю, договір застави майбутнього врожаю або оформлення товарної аграрної розписки, та здійснюється попередня оплата за зернові культури майбутнього врожаю, яка складає 3000 гривень (з урахуванням ПДВ) за одну метричну тонну законтрактованого зерна пшениці 2, 3 класів, ячменю 3 класу, кукурудзи 3 класу та 3300 гривень (з урахуванням ПДВ) за одну метричну тонну законтрактованого зерна жита 1, 2 класів. Річна відсоткова ставка за користування коштами становить від 9,5% до 13% річних. Другий етап Програми передбачає поставку зернових культур сільгоспвиробниками на зернові склади (елеватори) та остаточний розрахунок проводиться згідно ринкових цін на зерно. Мінімальна партія закупівлі – 100 тонн.


Згідно з умовами форвардної програми 2020 ПАТ «Аграрний фонд» фінансування надається мінеральними добривами. Мінімальні партії закупівель: пшениця – 100 тонн, кукурудза – 100 тонн, ячмінь - 100 тонн, жито – 50 тонн. Закупівельні ціни, виходячи з яких здійснюватиметься передплата за договорами, для зерна складають: пшениці 2 класу – 4 200 грн/т, пшениці 3 класу – 4 000 грн/т, кукурудзи 3 класу –3 300 грн/т, жита 3 класу – 4 000 грн/т, ячменю 3 класу - 3300 грн/т. Розмір попередньої оплати встановлюється рішенням Комісії з ризиків ПАТ «Аграрний фонд» у відповідності до системи оцінки клієнтів, і складатиме від 70 до 100% від загальної вартості поставки за договором. Рівень відсоткової ставки за користування коштами в доларах США 11%.


Також під час наради обговорили нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки посівів, місць зберігання та транспортування первинної продукції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux