Економія тепла до 20%. ОСББ Рівненщини пропонують скористатись програмою «Енергодім»
опубліковано 17 квітня 2024 року о 16:06

Торік Фонд енергоефективності України відновив свою роботу. Сьогодні державною програмою «Енергодім» можуть скористатись усі ОСББ, повідомили в Департаменті ЖКГ, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА.

«Через брак коштів не всі проєкти можна реалізувати. Проте модернізувати систему теплопостачання, утеплити внутрішньобудинкові мережі опалення та гарячої води, встановити індивідуальний тепловий пункт та провести балансування системи опалення – усе доступно. Крім того, можна замінити вікна та двері в під’їздах. Такі проєкти не призведуть до значних обсягів економії тепла, та до 20% будинок зможе заощадити», - розповів директор департаменту Володимир Пшеюк.

Які умови фінансування та де взяти кошти навіть на ці заходи?

Існуючі умови програми Енергодім передбачають відшкодування на рівні 40% усіх понесених витрат ОСББ на реалізацію вказаних проєктів. Разом з тим, межа відшкодування складає не більше 2 млн грн. Тобто, для того, щоб отримати максимальний грант, вартість усього проєкту не може перевищувати 5 млн грн.

Умови участі в програмі зазнали змін та стали легшими. 

Тепер після проведення енергоаудиту будинку та рішення загальних зборів достатньо подати заявку до фонду на участь в програмі. Після цього вже можна виконувати усі роботи. Немає необхідності узгоджувати з фондом проектно-кошторисну документацію.

Після завершення усіх робіт, потрібно подати заявку та чекати надходження коштів на рахунок, що відкритий в банку-партнері. Щодо переліку таких банків, то як і раніше ними є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Кредобанк та минулого року став Глобус Банк. Саме Глобус Банк відновив кредитування ОСББ на такі заходи.

Крім того, в багатьох містах України прийняті місцеві програми підтримки. 

Для прикладу, в Рівному діє програма Енергодім Рівне, яка додатково відшкодовує ще 20% до того гранту, що надає Фонд. Таким чином ОСББ залишається внести свої 40%. Це не малі кошти, однак за умови оформлення кредиту, така сплата стає суттєво легшою для мешканців.

В області діє Комплексна програма енергоефективності Рівненської області, яка відшкодовує частину банківських відсотків – 10%. В результаті ОСББ Рівненщини можуть користуватись пільговим кредитом, як це вже зробило ОСББ «Саланг» з міста Костопіль, а ОСББ в м. Рівному взагалі перший рік мають безвідсотковий кредит, оскільки згадана вище міська програма Енергодім Рівне перший рік користування кредитом сплачує ще й решту нарахованих банком відсотків, які не покриваються відшкодуванням з обласного бюджету.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux