Добровольці, які стали на захист країни, вважатимуться ветеранами війни
опубліковано 13 січня 2023 року о 11:35

Статус учасника бойових дій зможуть отримувати цивільні особи, які від початку повномасштабного наступу рф стали на захист України, але не вступили до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів.

Відповідний законопроєкт (реєстр.№ 7322), який був розроблений за безпосередньої участі фахівців Мінветеранів, 12 січня Верховна Рада України конституційною більшістю голосів прийняла у другому читанні та в цілому. “За” проголосували 310 народних депутатів України.  

Ухваленими змінами до чинного законодавства надається можливість визнати учасниками бойових дій осіб, які не встигли вступити до ЗСУ, МВС, Національної поліції, Національної гвардії, СБУ, Держприкордонслужби або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь у бойових діях.

Документ також визначає коло осіб, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України.

Як зазначили фахівці Мінветеранів, ухвалення даного закону є вкрай важливим, особливо в частині врегулювання прецедентів щодо надання відповідних статусів цивільним особам, які з перших днів повномасштабної агресії рф проти України брали безпосередню участь у захисті країни. До Міністерства надходять відповідні звернення, зокрема й від членів родин полеглих Захисників та Захисниць. А прийняття законопроєкту надає Мінветеранів можливість врегулювати подібні прецеденти.

“Сьогодні Парламент ухвалив надважливий закон, який надає право на відповідний статус нашим Захисникам і Захисницям, які від початку повномасштабної російської агресії добровільно стали на захист України, однак не встигли офіційно оформитися до лав силових структур. Вже майже рік вся країна, мільйони громадян мужньо чинять спротив повномасштабній російський збройній агресії. Тому ухвалення цього закону сприятиме забезпеченню прав та інтересів Захисників та Захисниць, а також членів їхніх сімей. Разом переможемо!”, – наголосила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Відповідно до законопроєкту рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, приймається Міжвідомчою комісією, що діє при Мінветеранів.

Фахівці Міністерства опрацюють та подадуть на розгляд Уряду відповідні проєкти актів, якими визначатиметься механізм надання статусів добровольцям, а також членам родин загиблих Захисників і Захисниць.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux