До контрактуваня з НСЗУ готові понад 82 % спеціалізованих медичних закладів Рівненщини
опубліковано 04 лютого 2020 року о 14:24

У Рівненській області 100 % спеціалізованих медичних закладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства, з них - 100 % зареєстровано в Електронній системі охорони здоров’я  (ЕСОЗ) та підключено до Медичних інформаційних систем (МІС).


Cтаном на 3 лютого 2020 року, до контрактування з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) за усіма показниками готові понад 82 % медичних закладів, що надають спеціалізовану допомогу у Рівненській області.


Про це йшлося в Рівному під час наради з підготовки до укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року.



Захід відбувся за участі представників МОЗ, НСЗУ, проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу, зокрема, керівництва Рівненської ОДА та профільні економічних заступників закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу.


Учасників наради було поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.


Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін:


«Медичні заклади нашої області завершили автономізацію і майже готові до впровадження наступного етапу реформи. Далі Національна служба здоров’я України буде з цими лікарнями укладати договори для того, щоб перераховувати державні кошти за Програмою медичних гарантій.

Медичні заклади «вторинки» перейдуть на нову модель фінансування – «гроші йдуть за пацієнтом». Кошти держава спрямує за послуги, які гарантує пацієнту безоплатно.

Це вплине на якість медичних послуг, що пропонують людям лікарні, а також забезпечить здорову конкуренцію.

Усі рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Західний міжрегіональний департамент НСЗУ» .


Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук: 


«Ми усвідомлюємо всю відповідальність моменту. Тому логічно, що бюджет області-2020 має соціальне спрямування. А медицина - серед пріоритетних галузей. У структурі видатків загального фонду обласного бюджету медична галузь займає 18 %. Це понад 265 млн.грн. Крім того, 6 млн.грн  розподілили між місцевими бюджетами на відшкодування вартості інсуліну.

Ми також частково закрили недофінансування на харчування та медикаменти: це понад 5 та 10 млн.грн. обласних коштів.

Ще майже 4 млн.грн. спрямували на закупівлю необхідної комп'ютерної техніки.

Тим самим обласна рада зробила все, щоб допомогла нашим медикам до квітня 2020 року спокійно та планово перейти на прямі бюджетні відносини з державою»


Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця:


«Зміни, які відбуваються у медичній галузі — незворотні. При реформуванні на первинці у минулому році досягнуто істотних успіхів. Медики повірили нам. Нині активно готуємося до впровадження нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини.

Станом на 3 лютого 2020 року, загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Рівненщини до контрактування з НСЗУ (за показниками автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ) – 82,26 %.

У Рівненській області автономізовано 100 % закладів вторинки. З них комп'ютеризовано – близько 64%. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та підключено до МІС - також 100 % спеціалізованих медичних закладів. КЕП - кваліфікований цифровий підпис отримали понад 63 % медичних працівників, які будуть залучені до виконання договору з НСЗУ»


Директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко:


«Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами повинен бути в центрі системи охорони здоров’я. З 1 квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій - перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків - укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги.

Екстрена допомога буде надана всім. Ми будемо вдячні ЗМІ за роз’яснення та інформування людей. Щоб всі були ознайомлені з новими правилами. Щоб кожна людина могла отримати ті послуги, яких вона потребує»

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux