Для медиків Рівненщини проводять тренінг щодо інтеграції послуг з профілактики ВІЛ на первинку
опубліковано 10 червня 2024 року о 15:06

Керівники закладів охорони здоров'я Рівненщини, що надають допомогу на первинній ланці, беруть участь у тренінгу щодо інтеграції послуг з профілактики й попередження ВІЛ. Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Учасники обговорюють існуючі на практиці проблеми та виклики, результати сероепідеміологічного моніторингу поширення ВІЛ, профілактики попередження та нормативно-правові документи, які врегульовують надання цієї медпослуги. Захід називається: «Питання інтеграції послуг з ВІЛ (постконтактна профілактика постраждалим від гендерного насильства, послуг тестування, доконтактна профілактика, попередження вертикальної передачі) на первинну ланку медичної допомоги в Рівненській області».

«ВІЛ залишається сконцентрованим серед певних груп населення. Повномасштабне вторгнення рф в Україну спричинило непомірні виклики як для системи охорони здоров’я, так і для населення. Працюємо над розширенням тестування, адже раннє виявлення і швидке призначення терапії є частиною профілактики. У закладах охорони здоров’я Рівненщини тільки за перший квартал цього року було обстежено 29,7 тисячі осіб», - сказав Сергій Подолін.

Нагадаємо, за даними Об'єднаної програми ООН по ВІЛ/СНІД (UNAIDS) 2021 року, Україна – серед держав з найвищим тягарем ВІЛ у Європейському регіоні ВООЗ. За показником частоти інфікування ВІЛ Україна посідає друге місце (37,1 нових випадків інфікування на 100 000 населення).

«Ми маємо про це говорити і маємо знати, що профілактика може зберегти життя. Ця проблема повинна вийти із статусу «замовчування». Сьогодні гостро постала проблема наданню допомоги жертвам насилля, в тому числі гендерно зумовленому насильству. Так за офіційними статистичними дослідженням 2 з 3 жінок в Україні зазнали фізичного, психологічного або сексуального насильства. Більшість випадків насильства, на жаль, не фіксується» , - резюмувала заступниця директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я Рівненської ОДА Олена Гандзюк.

Захід відбувається за участю Європейського регіонального бюро ВООЗ, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ», МБФ «Український фундація громадського здоров’я» за підтримки CDC/PEPFAR, Глобального фонду та ЮНАЙДС.

Фото з тренінгу щодо інтеграції послуг з профілактики ВІЛ на первинку Фото з тренінгу щодо інтеграції послуг з профілактики ВІЛ на первинку Фото з тренінгу щодо інтеграції послуг з профілактики ВІЛ на первинку Фото з тренінгу щодо інтеграції послуг з профілактики ВІЛ на первинку Фото з тренінгу щодо інтеграції послуг з профілактики ВІЛ на первинку
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux